Netanyahu îşi cere iertare pentru moartea ostaticilor, dar neagă că ar avea o responsabilitate personală. El respinge criticile lui Joe Biden şi ideea ca forţele israeliene să renunţe la coridorul Philadelphi din Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, în timp ce un protest uriaş avea loc la Tel Aviv, că a vorbit la telefon cu familiile celor şase ostatici ale căror corpuri au fost recuperate din Gaza în weekend şi şi-a cerut „iertare” pentru că nu au fost aduşi acasă în viaţă, dar cu toate acestea a negat că ar avea vreo responsabilitate personală în această tragedie, relatează SkyNews.

„Simt o tristeţe profundă, regret cu adevărat faptul că nu i-am adus înapoi”, a spus Benjamin Netanyahu.  „Am fost aproape, dar nu am reuşit”, a spus premierul israelian referindu-se la operaţiunea care fusese destinată să salveze ostaticii.

El a spus că gruparea militantă Hamas va „plăti un preţ foarte mare” pentru „masacrarea” poporului israelian.

Netanyahu a negat însă o „responsabilitate personală” pentru moartea ostaticilor, din cauza insistenţei Israelului de a păstra controlul asupra coridorului strategic Philadelphi din Gaza. „S-a întâmplat pentru că Hamas nu vrea un acord”, a punctat el, răspunzând unei întrebări.

El a spus că nu se va cădea într-o „capcană” care nu-i va aduce înapoi pe ostatici, dar va „crea probleme strategice uriaşe”.

Liderul israelian a declarat că obiectivele Israelului sunt eradicarea Hamas, aducerea înapoi a ostaticilor rămaşi, obţinerea garanţiei că Fâşia Gaza „nu mai reprezintă o ameninţare la adresa Israelului”, astfel încât persoanele care locuiesc în nordul Israelului să se poată întoarce la casele lor.

CORIDORUL PHILADELPHI, ESENŢIAL PENTRU NETANYAHU

Netanyahu a explicat că Israelul „trebuie să deţină controlul” asupra coridorului Philadelphi, o fâşie îngustă de pământ care se întinde de-a lungul graniţei sudice a Fâşiei Gaza cu Egiptul până la Marea Mediterană. Demonstrând situaţia cu ajutorul unor diagrame şi explicând o parte din istoria coridorului strategic, prim-ministrul a declarat că acesta „va determina întregul viitor” al Israelului şi că are o importanţă extraordinară pentru israelieni.

El l-a descris drept „linia vieţii Hamas”.

„Axa răului are nevoie de coridorul Philadelphi”, a declarat prim-ministrul, sugerând că, fără controlul israelian asupra terenului, grupul militant ar putea continua să atace Israelul.

Netanyahu a precizat că Israelul şi-a exprimat „clar” poziţia cu privire la coridor în timpul negocierilor pentru un armistiţiu, dar susţine că Hamas „nu va ceda” în această privinţă.

Netanyahu a mai declarat, în legătură cu negocierile, că personal, este „flexibil”, dar că există anumite lucruri asupra Israelul „nu va face compromisuri”. El a acuzat Hamas că foloseşte „tactici” pentru a face Israelul să „cedeze” în faţa cererilor sale.

„Ei vor să ne despartă, vor să ne dărâme. Ei se bazează pe o ruptură internă. Ei cred că majoritatea israelienilor vor urma acest lucru şi se înşeală”, a spus el, după ce în debutul conferinţei sale de presă făcuse un apel la unitate.

Netanyahu a mai afirmat că este „ca un urs” în negocierile referitoare la ostatici şi că lucrează „24 de ore din 24, 7 zile din 7” la un acord pentru a permite eliberarea lor. A mărturisit că doarme doar câteva ore pe noapte. „Caut orice cale, orice posibilitate pentru a-i aduce înapoi acasă” pe ostatici, a susţinut el.

„Mă lupt pentru asta (pentru a-i aduce înapoi în viaţă pe ostatici – n.r.) cu tot ce pot”, a dat asigurări Netanyahu. „Nu am de gând să critic familiile îndoliate care cred altceva, pentru că am fost ca un urs”, a afirmat el.

PREMIERUL ISRAELIAN RESPINGE CRITICILE LUI BIDEN

Pe de altă parte, premierul israelian a respins criticile preşedintelui american Joe Biden, care declarase anterior că Netanyahu nu face suficient pentru a cădea la un acord cu Hamas. „Nu cred că preşedintele Biden sau cineva serios în privinţa păcii” ar face presiuni asupra Israelului pentru a accepta cererile Hamas după uciderea celor şase ostatici din Gaza, a declarat el. „Aceşti criminali au executat şase dintre ostaticii noştri, i-au împuşcat în ceafă. Acum, după asta, ni se cere să dăm dovadă de seriozitate? Ni se cere să facem concesii? Ce mesaj i se trimite Hamas? Îi spune să ucidă mai mulţi ostatici, să ucidă mai mulţi ostatici. Veţi obţine mai multe concesii. Presiunea internaţională trebuie îndreptată către aceşti ucigaşi”, a declarat Netanyahu, exprimându-se în engleză.

El a punctat că sfârşitul războiului va veni atunci când Hamas nu va mai conduce Gaza.

El a respins astfel apelurile de a-şi atenua refuzul de a retrage trupele din zona de frontieră din sudul Fâşiei Gazei ca preţ pentru un acord de încetare a focului, afirmând că este vital ca Israelul să controleze o cale de salvare cheie pentru Hamas.

Problema aşa-numitului coridor Philadelphi, aflat la extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul, a fost un punct de blocaj major în eforturile de a obţine un acord pentru oprirea luptelor din Gaza şi predarea ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas.

Hamas a respins orice prezenţă israeliană, în timp ce Netanyahu a insistat că Israelul nu va abandona coridorul, unde trupele israeliene au descoperit zeci de tuneluri despre care spun că au fost folosite pentru a introduce ilegal arme şi muniţii în Gaza. „Hamas insistă din acest motiv ca să nu fim acolo şi, din acest motiv, eu insist să fim acolo”, a spus el.

Poziţia lui Netanyahu cu privire la negocieri, care continuă de săptămâni întregi fără a da semne de progres, a frustrat aliaţii, inclusiv Statele Unite, şi a adâncit ruptura cu propriul ministru al apărării, Yoav Gallant.

Luni, sute de oameni îndoliaţi au împânzit din nou străzile Ierusalimului cerând un acord pentru întoarcerea ostaticilor.

 

Roxana Mînzatu, întrebată dacă România va fi oaia neagră a Uniunii Europene la atragerea fondurilor europene şi la dezvoltare: Nici vorbă / În exerciţiul 2014-2020, depăşim sută la sută absorbţie

Superliga: Universitatea Cluj a învins Dinamo, scor 1-0. Clujenii sunt neînvinşi în acest sezon