Volkswagen se pregăteşte de un conflict cu sindicatele, după ce a anunţat că ar putea închide fabrici în Germania

Gigantul auto german Volkswagen se pregăteşte pentru o confruntare cu sindicatele, la scurt timp după ce a declarat că nu poate exclude închiderea fabricilor din Germania, pentru prima dată în istoria sa de aproape 90 de ani, relatează CNBC.

Conducerea Volkswagen urmează să-şi prezinte planurile în faţa a aproximativ 18.000 de muncitori la o şedinţă a primăriei din Wolfsburg ,miercuri dimineaţă, pe fondul speculaţiilor că producătorul auto ar putea face eforturi pentru a închide fabricile din Osnabrueck, în Saxonia Inferioară, şi Dresda, din Saxonia.

Un purtător de cuvânt al Volkswagen nu a fost disponibil imediat pentru a comenta atunci când a fost contactat de CNBC marţi.

Într-o mişcare care subliniază provocările cu care se confruntă cei mai importanţi producători auto din Europa, Volkswagen a avertizat luni că nu va mai putea exclude închiderea fabricilor din Germania.

Compania cu sediul central din Wolfsburg a mai spus că se simte obligată să pună capăt acordului său de protecţie a forţei de muncă – un program de securitate a locului de muncă care este în vigoare din 1994 – pentru a asigura ”ajustările structurale necesare urgent pentru o mai mare competitivitate pe termen scurt”.

CEO-ul Grupului Volkswagen, Oliver Blume, a declarat luni că producătorul auto va trebui ”să acţioneze decisiv” pentru a asigura viitorul companiei.

”Industria europeană de automobile se află într-o situaţie foarte solicitantă şi gravă”, a spus Blume.

Mediul economic a devenit şi mai dur, iar noi concurenţi intră pe piaţa europeană. În plus, Germania, în special ca locaţie de producţie, rămâne în urmă în ceea ce priveşte competitivitatea”, a adăugat el.

Volkswagen a spus că toate măsurile necesare vor fi discutate cu Comitetul General de Întreprindere – un grup de membri aleşi ai personalului care reprezintă interesele forţei de muncă a unei companii – şi cu cel mai important sindicat industrial german IG Metall. Ambele grupuri, care deţin o influenţă semnificativă în companie, au criticat puternic propunerile.

Daniela Cavallo, de la Comitetul General de Întreprindere al Volkswagen, a spus că acest comitet va ”lupta cu îndârjire” împotriva potenţialelor măsuri de închidere a fabricii, în timp ce un purtător de cuvânt al IG Metall a descris planul ca fiind unul care ”agită bazele Volkswagen şi reprezintă o ameninţare masivă pentru locurile de muncă şi fabrici.”

”Un pilon central pentru creştere”

Acţiunile Volkswagen au scăzut miercuri cu 1,2%. Preţul acţiunilor Volkswagen a scăzut cu peste 33% în ultimii cinci ani.

Declinul vine pe fondul unui mediu economic dificil pentru producătorul de automobile şi al unui aflux de noi rivali în Europa, în timp ce Volkswagen încearcă să supravieţuiască tranziţiei la maşinile electrice.

”Situaţia este extrem de tensionată şi nu poate fi rezolvată prin măsuri simple de reducere a costurilor”, a declarat luni CEO-ul mărcii VW, Thomas Schäfer.

”De aceea dorim să iniţiem discuţii cu reprezentanţii angajaţilor cât mai curând posibil pentru a explora posibilităţile de restructurare durabilă a mărcii”, a adăugat el.

 

Preşedintele din Venezuela decretează începerea Crăciunului la 1 octombrie, în timp ce reprimă disidenţa / Mandat de arestare pentru principalul său rival / Peste 2.400 de persoane arestate

Biden condamnă atacul ”deplorabil” din Ucraina, soldat cu cel puţin 50 de morţi şi peste 270 de răniţi, şi promite ajutor