Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat miercuri că ”celebra ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare nu este o ordonanţă a austerităţii”. El s-a referit la facilităţi fiscale precum anularea restanţelor la buget şi pentru firme, şi pentru persoane fizice, la faptul că Guvernul vizează şi susţinerea investiţiilor autorităţilor publice locale. De asemenea, a subliniat că Executivul vrea şi eficientizarea cheltuielilor publice. ”Deşi este un an electoral, eu şi Guvernul României nu putem să asistăm cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile”, a ţinut să sublinieze Ciolacu.
”Trecem la celebra ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare şi aş dori să spune foarte clar: nu este o ordonanţă a austerităţii! În primul rând, introducem facilităţi fiscale precum anularea restanţelor la buget şi pentru firme, dar şi pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiţii privind plata datoriilor. În premieră, venim şi cu bonificaţii pentru contribuabilii corecţi, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect şi cu mediul de afaceri şi vom continua să facem acest lucru”, a declarat şeful Executivului.
El a subliniat că o altă prioritate a ordonanţei este susţinerea investiţiilor autorităţilor publice locale.
”Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-şi asigura finanţările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor pentru unităţi administrativ-teritoriale de la 1 miliard la 2 miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar şi metrou, le permitem contracte adiţionale ce includ finanţare prin euroobligaţiuni verzi”, a explicat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a adăugat că Executivul doreşte şi eficientizarea cheltuielilor publice.
”Deşi este un an electoral, eu şi Guvernul României nu putem să asistăm cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai mult, responsabilitatea şi decenţa în administrarea banilor ţării nu face rău nimănui. Cred că este o dovadă de decenţă, nicidecum o apocalipsă!”, a conchis prim-ministrul.
Ministerul Finanţelor a făcut public marţi proiectul de OUG referitor la facilităţile fiscale la plata datoriilor către bugetul de stat şi bonificaţia de 3% pentru contribuabilii care îşi plătesc la timp taxele, creanţele bugetare neîncasate la termen find estimate la 71,8 miliarde de lei. MF mizează pe faptul că va fi încasată suplimentar la bugetul general consolidat suma de aproximativ 9 miliarde de lei, din care se scade impactul bonificaţiei, evaluat la 1,1 miliarde de lei, rezultând un impact net al măsurii de acordare a facilităţilor fiscale de 7,9 miliarde de lei. Documentul propune, între altele, anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF, în anumite condiţii, cererea urmând să fie depusă şi, implicit, datoriile să fie achitate, până în 25 noiembrie.