Varşovia a anunţat semnarea unor noi contracte militare – în valoare de peste 460 de milioane de euro – în timpul unui Salon Internaţional al Industriei Apărării, inaugurat marţi la Kielce, în Polonia, relatează AFP.
”Guvernul polonez (…) va semna contracte în valoare de aproape două miliarde de zloţi (467 milioane de euro)”, a declarat marţi presei ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
Miercuri, Polonia semnează ”un contract uriaş în valoare de aproape 1,1 miliarde de zloţi cu un grup spaniol cu privire la sisteme de recunoaştere, protecţie şi securitate radio în zona aeroporturilor”, a anunţat el fără să facă alte precizări.
Trei acorduri – semnate marţi – privesc sisteme de comunicaţii, de detectare de radare şi logistică a transporturulor.
La jumătatea lui august, Varşovia a semnat un acord cu societatea americană Boeing în vederea cumpărării a 96 de elicoptere de luptă de tip Apache, în valoare de 9,14 miliarde de euro, care va transforma Polonia în cel mai mare utilizator al acestor aeronave în lume, după Statele Unite.
Varşovia a semnat recent un contract în valoare de 1.13 miliarde de euro în vederea producerii a 48 de lansatoare de rachete antiaeriene de tip PATRIOT şi un contract în vederea cumpărării a 100 de rachete aer-aer de tip AIM-120C AMRAAM, în valoare de 783 de milioane de euro.
Târgul de Armament de la Kielce – care revendică un loc important între evenimentele de acelaşi fel la scară regională şi chiar ”mondială” – reuneşte în acest an 769 de expozanţi – producători şi distribuitori de armament -, dar şi experţi şi oficiali naţionali veniţi din cele patru colţuri ale lumii, inclusiv din Australia, Statele Unite şi Marea Britanie.
Polonia, un stat membru al NATO şi un aliat fidel al Ucrainei vecine devastate de război, cheltuieşte în prezent cu apărarea aproximativ 4% din PIB, faţă de 2% cât cere NATO.
Anul viitor, Guvernul vrea să aloce 4,7% din PIB apărării – o anvelopă-record de 186 de miliarde de zolţi.
Armata poloneză profesionistă, aflată în plină modernizare, are peste 200.000 de militari, ceea ce face din ea treia forţă în NATO, după Statele Unite şi Turcia şi cea mai puternică în Uniunea Europeană (UE), devansând Franţa şi Germania.