Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, a sosit vineri seara (ora locală) la Port Moresby, capitala Papua Noua Guinee, pentru o vizită de trei zile, a doua etapă a turneului său în Asia de Sud-Est şi Oceania, relatează AFP.
În această ţară multietnică cu majoritate creştină din Pacific, vizitată deja de papa Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc ar putea să îşi reînnoiască apelurile pentru apărarea mediului şi va vizita duminică nord-vestul îndepărtat.
După trei zile petrecute la Jakarta, Papa a sosit în primele ore ale serii pe aeroportul din Port Moresby, unde a fost primit cu o ceremonie oficiale, cu fanfară şi covor roşu.
Sute de oameni s-au aliniat pe drumurile care duc spre centrul oraşului, mulţi dintre ei cu lumânări în mâini, pentru a vedea convoiul Papei trecând sub o securitate ridicată, notează AFP.
În ultimele zile, pelerinii au năvălit în capitală pe calea aerului, pe mare sau pe jos. Străzile prăfuite până acum au fost măturate, vânzătorii ambulanţi au fost alungaţi, iar steagurile galbene şi albe ale Vaticanului atârnă de stâlpi, fluturând în briza caldă a Mării Coralilor.
Fostul cardianl Jorge Bergoglio a aterizat într-unul dintre cele mai sărace şi mai instabile state din Pacific. Sâmbătă, el se va adresa autorităţilor şi clerului şi se va întâlni cu copii ai străzii. Duminică, el va prezida o slujbă mare.
Francisc este primul papă care vizitează această fostă colonie australiană de la Ioan Paul al II-lea, care a atras mulţimi uriaşe acolo în 1984 şi 1995.
Aproximativ 98% din cei 11,8 milioane de locuitori din Papua Noua Guinee sunt creştini, dintre care 25% sunt catolici. Dar aceste cifre sunt departe de a reflecta bogăţia de credinţe şi obiceiuri din această ţară cu peste 850 de grupuri etno-lingvistice. Mulţi locuitori din Papua Noua Guinee venerează profund un dumnezeu creştin, alături de o gamă largă de credinţe animiste şi sincretice şi de obiceiuri indigene adânc înrădăcinate.
Prim-ministrul James Marape, fiul unui predicator adventist de ziua a şaptea care răspunde rar la telefon sâmbăta, ziua de Sabat, este o ilustrare vie a acestui amestec. Marape este, de asemenea, unul dintre liderii poporului Huli, unul dintre cele mai mari triburi din Papua Noua Guinee. În timp ce poartă cu mândrie însemnele ceremoniale ale poporului său şi peruca sa distinctivă cu două coarne, făcută din propriul păr şi împodobită cu pene de păsări exotice, el spune că creştinismul este ceea ce defineşte ţara sa.
Constituţia din Papua-Noua Guinee reflectă aceste două faţete, promiţând să protejeze „nobilele tradiţii şi principii creştine”.
Vizita Papei ar putea relansa dezbaterea privind revizuirea Constituţiei pentru a face din Papua Noua Guinee un stat oficial creştin. Potrivit cercetătorului Eugene Ezebilo, acest proiect se confruntă cu obstacole politice şi juridice, deoarece ar necesita desemnarea unei biserici de stat.
De asemenea, această vizită ar putea accelera prima canonizare a unui papuaş, Peter Torot, un misionar ucis de armata japoneză de ocupaţie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru mulţi locuitori din Papua Noua Guinee, bisericile de toate confesiunile compensează neajunsurile statului central slab prin furnizarea de asistenţă medicală, educaţie şi asistenţă socială. Pentru alţii, religia este, de asemenea, o sursă de confort într-o ţară devastată de violenţă tribală, dezastre naturale, criminalitate şi sărăcie.
După această oprire, Francisc, care foloseşte un scaun cu rotile, va călători în Timorul de Est şi apoi în Singapore, unde va încheia acest turneu de 12 zile, cel mai lung şi mai îndepărtat de la alegerea sa în 2013.