Harris, Trump şi Biden afişează o rară şi fragilă aparenţă de unitate la New York, la comemorarea atentatelor de la 11 septembrie 2001

Candidaţii în alegerile prezidenţiale americane Kamala Harris şi Donald Trump, însoţiţi de şeful în exerciţiu al statului Joe Biden, au afişat miercuri o rară şi fragilă aparenţă de unitate la New York, la ceremonia de comemorare a atentatelor de la 11 septembrie 2001, la o zi după o dezbatere plină de acrimonie, relatează AFP.

În această cursă istorică la fotoliul de la Casa Albă – în care în urmă cu câteva săptămâni Donald Trump a scăpat de o tentativă de asasinat, Joe Biden şi-a retras candidatura la al doilea mandat, iar Kamala Harris a pteluat ştafeta – vicepreşedinta democrată poate acum să conteze pe influenţa megastarului pop Taylor Swift, care a lăudat o ”conducătoare dotată şi solidă”.

Miliardarul republican nu a apreciat această susţinere şi a prezis, la Fox News, că artista ”va plăti probabbil preţul pe piaţa” muzicii.

Un fapt neaşteptat, Trump şi Harris s-au întâlnit la Manhattan, la World Trade Center intregral reconstruit, la marcarea a 23 de ani de la atentatele de la 11 septembrie.

La fel ca în deschiderea dezbaterii de marţi seara la Philadelphia, ei şi-au dat mâna, iar Trump a schiţat un zâmbet sau un rânjet, sub privirile amuzate ale preşedintelui Biden.

Preşedintele în vârstă de 81 de ani a subliniat într-un comunicat că ”azi, acum 23 de ani, teroriştii credeau că ne pot frânge şi pune în genunchi”.

”Ei s-au înşelat şi se vor înşela întotdeauna. Inclusiv în cele mai sumbre ore, noi am văzut lumina, împotriva fricii, ne-am adunat”, a subliniat Joe Biden, care a lăudat valorile ”libertăţii, democraţiei şi unităţii” Statelor Unite.

El a discutat curtenitor cu inamicul său Donald Trump, pe care l-a înfruntat într-o dezbatere, la 27 iunie, o întâlnire catastrofală pentru preşedintele democrat, care a fost nevoit să se retragă din cursă la 21 iulie.

Kamala Harris, care l-a înlocuit imediat, a apreciat că ”unitatea este posibilă în America (…) împotriva terorismului”.

La fel ca la fiecare 11 septembrie, s-au citit timp de patru ore numele celor 2.977 de persoane ucise în aceste atentate jihadiste comise de către gruparea Al-Qaida, care a trimis avioane de linie către cele două turnuri ale WTC, împotriva Pentagonului, în apropiere de Washington, şi în Pennsylvania.

PENNSILVANIA, UN STAT FUNDAMENTAL

Acest stat din nord-estul rural şi industrial al ţării este unul dintre cele şase-şapte state fundamentale, care vor dicta rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 5 noiembrie, în care cei doi candidaţi sunt cot la cot.

Harris s-a întors în acest stat miercuri, şi urmează să se ducă în North Carolina. Trump s-a întâlnit cu pompieri eroi de la 11 septembrie la New York ţiurma să se ducă în Arizona şi Nevada.

Kamala Harris şi Donald Trump au dezbărtut aprig, marţi, la Philadelphia pe tema marilor probleme care-i preocupă pe americani cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor – avortul, imigraţia şi economia.

„Kamala a făcut treabă bună şi ne-a dat speranţe”, a comentat în faţa Casei Albe Tanya James, o învăţătoare pensionară din Texas. Din contră, Ikaika Juliano, un muzician din Florida, a găsit-o ”falsă”.

Timp de 90 de minute, vicepreşedinta în vârstă de 59 de ani l-a împins pe fostul preşedinte în vârstă de 78 de ani până la limită, mai întâi pe tema restrângerii dreptului la avort, iar apoi pe tema prezenţei la mitingurile acestuia de campanie şi a riscului ca preşedintele rus Vladimir Putin să-l înghită ”dintr-o gură”, în cazul în care este reales.

Enervat şi în defensivă, Donald Trump şi-a acuzat rivala de ”copierea” progarmului economic al preşedintelui Biden şi de lăsarea a ”milioane de persoane să curgă în ţara noastră din închisori, instituţii psihiatrice şi aziluri de nebuni” din străinătate.

”DEZBATERE TRUCATĂ”

Tribunul şi-a continuat declaraţiile tăioase şi minciunile, reluând pe cont propriu o acuzaţie mincinoasă a unei părţi a dreptei de pe reţele de socializare potrivit căreia migranţi veniţi din Haiti ar mânca animale de companie într-un oraş din Ohio.

El a făcut-o sub privirea stupefiată a doi jurnalişti de la postul ABC News, pe care Donald Trump i-a acuzat miercuri, la postul concurent conservator Fox News, de faptul că au ”trucat” dezbaterea.

Un profesor de la Universitatea Princeton, Julian Zelizer, consideră că Kamala Harris ”l-a împins” pe Donald Trump, dar că acest lucru ”poate că nu va mişca prea mult sondajele”.

Aceste întâlniri televizate sunt întotdeauna momente puternice ale campaniei electorale, însă impactul lor asupa scrutinului este, în realitate, adesea limitat.

Majoritatea publicaţiilor şi comentatorilor apreciau miercuri că Harris a învins marţi seara, însă Donald Trump a proclamat pe reţeaua sa Truth Social că a ”bătut-o sec” şi că refuză să ”refacă meciul”.

Geoană vorbeşte despre boala de care a suferit: A fost un moment de încercare nu atât de dramatic, dar suficient de mult ca să mă trezească puţin la ceea ce înseamnă rostul vieţii. Cred că astăzi sunt un om mult mai puternic, iar sănătatea este perfectă

Ronaldo îl critică pe Ten Hag şi spune că Manchester United trebuie să „reconstruiască totul”