Festivalul RADAR – Instalaţii de artă, jocuri interactive şi proiecţii, în secţiunea dedicată copiilor

RADAR Kids, secţiunea dedicată copiilor a festivalului RADAR, amplu eveniment de new art media, aduce anul acesta peste opt experienţe interactive şi educaţionale care le vor permite copiilor să exploreze şi să controleze o lume fantastică. Între 4 şi 6 octombrie, la Hotel Caro din Bucureşti, cei mici pot interacţiona cu instalaţii de artă digitală create special pentru ei de artişti din România, Danemarca şi Franţa.

În cadrul festivalului RADAR Kids, copiii vor explora un traseu special creat pentru ei, care reuneşte proiecţii interactive, desene care prind viaţă, instalaţii controlate de sunete, ilustraţii animate prin atingere şi experienţe VR, toate construite în jurul conceptului Future Nature.

„De-a lungul celor cinci ediţii ale festivalului, aproximativ 8.000 de copii au intrat în contact cu tehnologia şi cultura digitală în maniera inedită propusă de artiştii expozanţi. Tema de anul acesta îi invită atât pe copii, cât şi pe părinţii lor, să înveţe despre importanţa conservării mediului în care trăim şi a unui stil de viaţă sănătos, cât şi modul în care arta şi tehnologia se pot împleti pentru a remodela interacţiunile şi natura umană”, spun organizatorii.

„De la o vârstă fragedă, copiii sunt înconjuraţi de tehnologii digitale şi de new media. Pixelii animaţi fac parte din mediul lor, iar ei interacţionează adesea cu ecranele individuale, unde rămân privitori pasivi. Théoriz îşi propune să depăşească limitele ecranului, creând experienţe captivante şi interactive care combină obiectele fizice cu new media, încurajând pe toată lumea să interacţioneze nu numai cu instalaţia, ci şi unul cu celălalt. Tabla sonoră (Table Sonore) este un exemplu al modului în care elementele fizice, atingerea captivantă şi conştientizarea spaţială, pot fi integrate cu conţinutul audiovizual pentru a introduce copiii în conceptele muzicalităţii şi crearea de partituri. Scopul final este să celebrăm creativitatea şi explorarea, oferind fiecărui copil libertatea de a contribui şi de a lua parte la o experienţă artistică colectivă”, spun reprezentanţii studio-ului Theoriz, unii dintre expozanţii din cadrul festivalului.

Ce vor experimenta vizitatorii

Una dintre instalaţiile prezente în zona Kids, pregătită de studio-ul francez Theoriz, invită participanţii să creeze o partitură muzicală pe un portativ interactiv. Pe măsură ce copiii rearanjează blocurile pe portativul uriaş cu proiecţii, se creează o nouă armonie colectivă, melodia schimbându-se în timp real în urma mişcărilor blocurilor. 

Artistul Andreas Refsgaard, în colaborare cu alţi doi creative din Danemarca, vor aduce publicului la festival un experiment care foloseşte învăţarea automata (machine learning) pentru a controla un joc vidfeo într-un mod neobisnuit. Este un joc de alergare (runner game) în care se folosesc vocea şi sunetele pentru a controla mişcările unui urs. Spre exemplu, pentru a sari trebuie să spui <Ohhh>, iar pentru a se feri, baţi din palme.

O altă instalaţie interactivă, tactilă, îi va învăţa pe copii despre o dietă sănătoasă, importanţa mişcării şi protejarea mediului.

Copiii au acces, cu acelaşi bilet, şi în festivalul RADAR, unde vor putea descoperi alături de părinţi alte 20 de instalaţii de artă digitală, de lumini şi sunete, prezentate de artişti români şi internaţionali din 10 ţări.

Vârsta recomandată pentru interacţiunea cu instalaţiile este de 3 până la 10 ani, astfel încât fiecare participant să se poată bucura de o experienţă cât mai potrivită în funcţie de vârstă şi dezvoltare.
Biletele sunt disponibile pe site-ul festivalului şi pe entertix.ro, pe link-ul acesta pentru acces RADAR Kids şi aici pentru acces RADAR general. Preţul este de 50 de lei pentru adulţi şi 40 de lei pentru copii, în timp ce copiii mai mici de 3 ani au intrare gratuită. Sunt disponibile reduceri pentru grupuri şi studenţi.

Casă de avocatură: Numărul solicitărilor pentru consultanţă juridică pe fiscalitate s-a triplat, în contextual amnistiei fiscale, 8 din 10 firme dorind să achite restanţele la stat

14 răniţi, după atacuri ruseşti care au vizat un oraş din regiunea ucraineană Sumî, de unde Ucraina a iniţiat ofensiva transfrontalieră în Kursk. Ruşii susţin că au recucerit deja 10 localităţi în Kursk şi şi-au intensificat atacurile în nord