Agent de poliţie judiciară din IPJ Covasna, trimis în judecată pentru corupţie. El a încercat să scape un bărbat inculpat pentru fapte cu violenţă, după ce a primit bunuri de la tatăl acestuia

Un agent de poliţie cu aviz de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna a fost trimis în judecată pentru corupţie, fiind acuzat a încercat să scape de dosar un bărbat inculpat pentru fapte cu violenţă, după ce a primit bunuri de la tatăl acestuia. Alături de poliţist, a fost deferit justiţiei şi tatăl inculpatului, pentru dare de mită. Ofiţerii DGA îl mai acuză de poliţist de faptul că a nu a înregistrat plângerea unei victime a violenţei în familie, agentul explicând că nu a făcut acest lucru pentru că nu înţelegea limba vorbită de victimă.

”S-a reţinut că, în datele de 22 noiembrie 2023, 19 ianuarie 2024 şi 29 martie 2024, inculpatul, agent de poliţie în cadrul IPJ Covasna – Postul de Poliţie Turia, în timp ce efectua activităţile de cercetare penală în trei dosare penale diferite, pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a autorului unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, a primit de la tatăl autorului (cel de-al doilea inculpat în cauză, trimis în judecată pentru infracţiunea de dare de mită), de trei ori, foloase necuvenite în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea si urgentarea actelor ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, prevăzute de lege, în calitate de organ de cercetare penală. Ulterior, dosarul în care se efectua urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe a fost declinat parchetului superior, ca urmare a schimbării încadrării juridice în infracţiunea de tentativă de omor, fiind dispusă şi trimiterea în judecată a autorului, în stare de arest preventiv”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

 
Ofiţerii DGA îl mai acuză pe agentul de la postul de Poliţie din Turia de faptul că a refuzat să înregistreze o plângere depusă de o persoană care voia să reclame că este victima violenţei în familie.

 
”În data de 18 ianuarie 2024, inculpatul, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de agent de poliţie cu aviz de poliţie judiciară în cadrul IPJ Covasna – Postul de Poliţie Turia, nu a consemnat şi nu a înregistrat plângerea prealabilă a unei victime a infracţiunii de violenţă în familie, nu a identificat probele apte să conducă la stabilirea existenţei acestei fapte şi nu a luat măsuri pentru limitarea urmărilor infracţiunii, cu consecinţa neasigurării protecţiei drepturilor fundamentale ale victimei cu privire la integritatea fizică de către organele de ordine ale statului”, au reţinut anchetatorii.
 
Poliţistul a susţinut, în documente oficiale, că nu a înregistrat plângerea fiindcă nu înţelegea limba vorbită de către victimă.
 
”În continuare, acelaşi inculpat a atestat în fals, în cuprinsul unui raport, faptul că nu a fost în măsură să-şi îndeplinească obligaţiile de organ de cercetare penală, respectiv să consemneze plângerea şi să desfăşoare activităţile specifice urmăririi penale cu privire la infracţiunea de violenţă în familie, deoarece nu înţelegea limba vorbită de victimă. Inculpatul a înaintat raportul organelor ierarhice superioare, deşi, în realitate, acesta a constatat cu propriile simţuri săvârşirea unei infracţiuni, inclusiv prin purtarea unui dialog cu victima, dar a refuzat fără temei să îşi exercite atribuţiile de serviciu”, sunt acuzaţiile la adresa polţistului.
 
Agentul de poliţie a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu şi fals intelectual. Bărbatul acuzat că i-a dat mită poliţistului se află şi el sub control judiciar pe cauţiune, şi va fi judecat în acelaşi dosar.
 
Dosarul privind faptele poliţistului a fost deschis ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Covasna, în urma căreia procurorul de caz a dispus activităţi de procedură penală în vederea realizării probatoriului, precizează DGA.

Marcel Ciolacu, despre planul de măsuri pentru reducerea deficitului: Nu l-am prezentat încă în coaliţie. Nu vor fi taxe noi. O să continuăm cu digitalizarea. Trebuie să închidem radarul mărfurilor, schimbăm sistemul de digitalizare şi la frontiere

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare: În primul trimestru au fost plătite despăgubiri de 1,56 miliarde lei, în baza poliţelor RCA, cu aproximativ 30% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2023