Un fost agent CIA, Alexander Yuk Ching Ma, condamnat la zece ani de închisoare cu privire la spionaj în favoarea Chinei

Un fost agent al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), princiapla agenţie de informaţii din Statele Unite, Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă de 71 de ani, a fost condamnat la zece ani de închisoare cu privire la spionaj în favoarea Chinei, anunţă Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Alexander Yuk Ching Ma a pledat vinovat, în mai, de ”complot în vederea colectării şi livrării de informaţii care ţin de apărarea naţională” Chinei.

El a fost arestat în august 2020, după ce a recunoscut în faţa unui agent sub acoperire din cadul poliţiei federale americane (FBI) că a contribuit la transmiterea unor informaţii confidenţiale serviciilor chineze de securitate, a precizat  miercuri, într-un comunicat, Departamentul Justiţiei.

Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la CIA în perioada 1982-1989, iar un membru al familiei sale în perioada 1987-1983.

Potrivit unor documente judiciare el a fost abordat de către serviciile chineze, care i-au cerut să le ajute să se întâlnească cu acest părinte, care a decedat între timp.

La o întâlnire într-un hotel, la Hong Kong, ei au livrat informaţii clasificate în schimbul sumei de 50.000 de dolari în numerar, potrivit aceloraşi surse.

În 2003, Alexander Yuk Ching Ma a solicitat un post de traducător la Biroul FBI din Hawaii, unde locuia atunci.

FBI, ”conştient de legăturile lui Ma cu spionajul chinez, l-a recrutat pentru a-i putea supraveghea activităţile şi i-a oferit un post cu normă parţială din august 2004 şi până în octombrie 2012, potrivit departamentului.

O navă civilă ucraineană care transporta grâu a fost lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră – FOTO

Sociologul Alfred Bulai va fi cercetat în arest la domiciliu, a decis Tribunalul Bucureşti/ Hotărârea este definitivă