“Carpatia. Reţete româneşti reinterpretate”, lansată de Irina Georgescu la Târgul Gaudeamus, este “o carte de ospitalitate, de exerciţiu gastronomic, multietnică, în care se găsesc straturi de istorie a României, zonale, adunate într-o farfurie centrală cu gust românesc”, aşa cum a caracterizat-o Ioana Bâldea Constantinescu, coordonator Editura Litera. De la vinete coapte la grătar, bulz şi fasole bătută, până la borş savuros, pilaf aromat, dovlecei umpluţi, plăcinte şi deserturi în stil vienez, acest volum este “o carte de vizită culinară a românilor”, aşa cum a descris-o autoarea.
“Am gătit cartea aceasta cu gândul la reţetele noastre de suflet. Eu trăiesc în Marea Britanie şi la un moment dat mi s-a făcut dor de acasă şi felul în care am putut să trăiesc în România cu sufletul a fost să gătesc reţelel româneşti şi m-am gândit să le pun într-o carte să afle şi alţii despre noi şi să-i conving să gătească româneşte, pentru că ce avem noi aici este foarte gustos şi poate fi un brand de ţară foarte puternic”, a povestit Irina Georgescu la evenimentul de lansare de la târg.
La evenimentul de lansare au fost prezenţi Marius Tudosiei şi Corina Dima, într-o discuţie despre tradiţii culinare şi reinterpretări moderne.
Cartea a apărut prima dată în 2020 în limba engleză, tradusă apoi în olandeză, în germană, în maghiară şi, tradusă după cinci ani în limba română.
“Irina vorbeşte despre bucătăria noastră aşa cum este ea acum, în familia ei care are influenţe din mai multe zone ale ţării şi o dă mai departe unui public care e interesat de gastronomie. A fost extraordinar să văd aceste reţele în The New York Times, în publicaţii internaţionale, cum comentează oamenii care au ales cozonac, mujdei, un colac, musaca, fasole bătută, şi ce mi se pare extraordinar este că străinii vorbesc atât de frumos despre bucătăria românească şi redescoperă ingredientele, tehnicile şi bogăţia noastră”, a spus Corina Dima.
Marius Tudosiei: “Această carte te umple dar nu te satură niciodată. Apariţia aceasta este cadoul nostru de Crăciun. Gastronomia românească se află în cel mai bun punct al ei de după Revoluţie”.
Toate reţetele din această carte sunt făcute de Irina Georgescu şi mama ei de zeci de ori. “Irina a ajustat şi a mai adăugat: De exemplu, la salata de vinete a pus nişte boabe de fenicul. De ce nu? Se poate. Ce găsim în carte sunt straturi de istorie, de georgrafie, de obiceiuri din comunism sau nu, şi gusturi din toate zonele ţării, o să întâlniţi şi tarhonul şi cum se face borşul, un lucru care pare simplu, dar într-o altă cultură nu este”, a explicat Corina Dima.
“Este o carte foarte bună pentru generaţia tânără care vrea să refacă un pic tradiţia, să vadă cum se face o tocană de cartofi, sunt lucrurile cu care am crescut. Antropologii spun că dacă un fel de mâncare este făcut de trei generaţii, este tradiţional, este al acelui popor. Sarmalele sunt româneşti. Bineînţeles că se află şi în alte culturi, pentru că mâncarea circulă. Noi trebuie să ne mândrim că în fiecare zonă a ţării avem o influenţă”, a mai spus Dima.
“M-a făcut mult mai mândră că sunt româncă. În diaspora, asta contează foarte mult. Foarte mulţi români din străinătate sunt mai discreţi cu ţara de origine. Şi cred că şi eu am trecut prin acest proces la început. Scriind această carte a fost o călătorie de redescoperire. Vorbind de branduri de ţară, contează foarte mult să începem cu gastronomia românească, pentru că este foarte accesibilă. Din acest motiv, la fiecare reţetă am câte o introducere pentru că vreau să spun contextul acelei reţete, iar la sfârşitul cărţii ai o imagine mai bună asupra românilor, ce ţară frumoasă avem şi câte resurse gastronomice. Am văzut cum a fost primită cartea şi ce fel de interes există şi ce potenţial avem. Este prima carte în care am vrut să pun cât mai multe reţete. Totul a fost scris cu intenţia de a schimba imaginea românilor în străinătate!”, a povestit Irina Georgescu.
Însoţită de ilustraţii, cartea va purta cititorul într-o călătorie culinară în inima României, explorându-i istoria şi peisajul prin tradiţiile şi mâncarea sa.
Irina Georgescu este o autoare de cărţi de bucate din Bucureşti stabilită în Marea Britanie, ale cărei cărţi reflectă gastronomia şi cultura est-europeană. Eforturile i-au fost răsplătite prin premii internaţionale, fiind singura româncă din lume care a primit prestigiosul premiu James Beard din Statele Unite, pentru promovarea gastronomiei româneşti în cartea “Tava: Eastern European Baking and Desserts from Romania & Beyond” (2022). Scrie articole tematice în publicaţii internaţionale, inclusiv National Geographic Traveller, Forbes, The New York Times, The Washington Post, Epicurious, The Guardian, The Independent, şi promovează totodată bucătăria românească la BBC şi Channel 4. “Carpatia” a fost aleasă „Cea mai bună carte internaţională de bucate” de Guild of Food Writers în Marea Britanie şi a primit premiul Silver Feather din partea Academiei Culinare din Germania în 2021. Cea mai recentă carte a Irinei Georgescu publicată este “Danube. Recipes and Stories from Eastern Europe” (2025).


