Satul din România în care s-a găsit unica pepită de 53 de kilograme de aur din lume: Acum a ajuns pustiu

<div class=""

Apuseni Info relatează că satul Ruda Brad, cunoscut în trecut și sub numele de Musariu sau Ruda Musariu, era, cu aproximativ o sută de ani în urmă, una dintre cele mai bogate regiuni aurifere din Europa.

În decembrie 1940, satul a devenit faimos după descoperirea unei pepite de aur masiv de 53 de kilograme, considerată unică în lume. Regiunea era extrem de bogată în aur, având zăcăminte întinse pe sute de metri, ceea ce le permitea minerilor să găsească frecvent bulgări mari de aur pur.

„La 6 decembrie 1947, s-a găsit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, într-o lentilă de minereu de o bogăţie excepţională. După cum relatează cei care au avut ocazia să lucreze la extragerea aurului din asemenea puncte de concentrare, spectacolul oferit de natură era fantastic. Pare de necrezut că este posibilă prezenţa atâtor forme, în care imaginaţia găseşte asemănări izbitoare de flori, plante, insecte, animale sau obiecte create de mâna omului”, a afirmat geologul Grigorie Verdeş.

Situat lângă orașul Brad, satul era cândva un centru crucial pentru industria minieră din România, găzduind aproximativ 200 de familii de mineri. Ulterior, locuitorii s-au mutat în alte zone ale țării.

 

Risc major de noi viituri în Moldova: Cod Roșu pe râurile Bârlad și Prut, după ce localități întregi au fost deja măturate de ape

Nicolae Ciucă: Astăzi, în Suhurlui, în mijlocul oamenilor afectaţi de inundaţii, am simţit durerea şi disperarea lor / Vom fi aici, la fiecare pas, să îi sprijinim cu tot ce putem şi să reconstruim împreună ceea ce natura a distrus