Incendii devastatoare în Brazilia: Flăcările au ajuns în parcul naţional din capitala ţării

<div class=""

Preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva şi prima doamnă a Braziliei, Rosangela da Silva, au survolat zona devastată în acea rezervaţie naturală din capitala braziliană, potrivit unor fotografii publicate pe conturile lor de pe reţelele de socializare.

„Guvernul federal colaborează cu pompierii pentru a lupta împotriva flăcărilor”, a scris preşedintele brazilian într-un mesaj online.

Noul focar reprezintă cel mai mare incendiu din acest an izbucnit în oraşul Brasilia, unde s-au înregistrat 145 de zile fără ploaie şi niveluri minime de umiditate.

1.200 de hectare distruse

Flăcările au devastat până în prezent 1.200 de hectare, potrivit Institutului Chico Mendez pentru conservarea biodiversităţii (ICMBio), responsabil cu administrarea parcurilor naţionale braziliene. Reprezentanţii săi au precizat că mobilizarea împotriva incendiului a continuat pe toată durata nopţii de duminică spre luni în acest parc, a cărui suprafaţă este de 30.000 de hectare.

Incendiul s-a declanşat în aceeaşi zi în care un judecător de la Curtea Supremă, Flavio Dino, a autorizat Guvernul să depăşească plafonul cheltuielilor publice pentru a finanţa lupta împotriva unui fenomen pe care el l-a denumit „o pandemie de incendii”.

„Nu putem refuza un ajutor maximal şi eficient pentru mai mult de jumătate din teritoriul nostru (…) sub pretextul respectării unei reguli contabile care nu figurează în Constituţie”, a declarat Flavio Dino, care a fost până în luna ianuarie ministrul Justiţiei în administraţia preşedintelui Lula da Silva.

„Obiectivul este acela de a dezlega complet mâinile statului brazilian” pentru a proteja populaţiile afectate de flăcări, mai ales în Amazonia”, a adăugat el.

Numărul incendiilor înregistrate până acum în septembrie 2024 (55.517) l-a depăşit deja pe cel înregistrat pe durata întregii luni septembrie din 2023 (46.498), potrivit Institutului Naţional de Cercetare Spaţială (INPE).

Incendiile din Brazilia se propagă mai uşor din cauza unei secete istorice, pe care experţii o asociază cu schimbările climatice, şi a unei rate scăzute de umiditate.

Fumul degajat de incendii afectează unele dintre marile oraşe ale Braziliei, cum ar fi Sao Paulo şi Rio de Janeiro, precum şi ţările vecine.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Premieră medicală: a fost efectuat primul transplant total de ochi și parțial de față din lume

CFR Călători, anunț important despre trenurile Dacia