O nouă problemă pentru Kremlin – Un inamic istoric preia comanda flancului nordic al NATO

<div class=""

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022 a declanșat o schimbare istorică a politicii în Finlanda și Suedia, anterior nealiniate militar, care au aderat la NATO în 2023 și, respectiv, 2024.

NATO și-a sporit prezența în partea de est a alianței prin construirea de grupuri de luptă multinaționale de la Marea Baltică până la Marea Neagră și a declarat că va dezvolta o prezență în Finlanda, care împarte o graniță de 1.340 km (830 mile) cu Rusia.

„Guvernul suedez are ambiția de a-și asuma un rol ca națiune-cadru pentru forțele terestre avansate din Finlanda”, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, într-o conferință de presă comună cu omologul său finlandez Antti Hakkanen la Stockholm.

Procesul este încă într-o fază incipientă, au spus miniștrii, adăugând că numirea unei națiuni care să conducă efortul de a înființa așa-numitele forțe terestre înainte (FLF) va fi făcută de NATO în mod colectiv.

„Îmi imaginez că FLF Finland ar putea fi în vigoare în unul sau doi ani”, a declarat Jonson mai târziu pentru Reuters, pe margine.

Încă nu au fost luate decizii cu privire la componența și amploarea prezenței NATO în Finlanda. Ministrul apărării finlandez a spus că țara nu caută același tip de forță multinațională permanentă ca, de exemplu, în țările baltice, având în vedere dimensiunea considerabilă a propriilor forțe.

„Dar dacă situația de securitate se înrăutățește sau ceva de genul acesta, putem crește exercițiile cu trupele anumitor țări”, a spus Hakkanen.

Cele două țări vecine încearcă să-și îmbunătățească mobilitatea transfrontalieră în scopuri militare, înlăturând obstacolele tehnice, administrative și juridice, a declarat Jonson pentru Reuters.

„De asemenea, poate acoperi infrastructura în toate componentele sale, nu în ultimul rând drumuri și căi ferate”, a spus el.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Jens Stoltenberg trasează linia roșie în scandalul donării de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina: NATO nu poate decide

Noul sezon al Ligii Campionilor începe marţi. Ce meciuri sunt programate