<div class=""
Producătorul francez a prezentat acest concept electric care anticipează un viitor model comercial ușor, conceput pentru activități în oraș. Dezvoltat în colaborare cu Volvo Group și CMA CGM Group, conceptul este primul vehicul care va intra în producție sub noul brand Flexis, creat de Renault Group, Volvo Group și CMA CGM Group în acest an.
Renault Estafette Concept este inspirat de modelul clasic Estafette din anii 1970, având un design retro, dimensiuni mari și caracteristici inedite.
Renault și Volvo dezvoltă împreună o furgonetă electrică dedicată orașului
Acest concept electric de la Renault se remarcă prin două seturi de faruri, cu blocurile optice superioare integrate într-un panou negru lucios, unde se află și sigla Renault iluminată.
Pentru a asigura manevrabilitatea în mediul urban, vehiculul are o capotă foarte scurtă, care oferă și o vizibilitate excelentă. Renault Estafette Concept reprezintă și un exercițiu de design pentru companie, demonstrând că utilitarele pot avea un aspect expresiv.
Creat special pentru orașe, Estafette Concept este o furgonetă electrică compactă, dar încăpătoare, care combină dimensiunile lui Kangoo L2, agilitatea unui Clio și capacitatea de încărcare a modelului Trafic L1H2, conform producătorului.
„Suntem extrem de entuziasmați să contribuim la implementarea viziunii Renault Group și a partenerilor săi, Volvo Group și CMA CGM Group, pentru a revoluționa logistica urbană. Scopul este de a face operațiunile mai sustenabile, mai sigure, mai prietenoase atât cu orașele, cât și cu șoferii și locuitorii acestora. Estafette Concept reprezintă primul exemplu de utilitară electrică a viitorului: compactă, conectată și proiectată pentru livrări sustenabile în orașe,” a declarat Philippe Divry, CEO al Flexis SAS.
Dacia D6 Estafette a fost o furgonetă comercială ușoară cu tracțiune față, introdusă pentru prima dată în 1959 sub numele de Renault Estafette și asamblat în sistem CKD de producătorul auto român Dacia între 1975 și 1978, fiind realizate doar 642 de exemplare.
Pentru a scuti o parte din costurile colecției CKD (R12-Dacia 1300), Regia Națională Renault a transferat la Mioveni fabricația unei cutii de viteze, pentru gama utilitară Estafette. Practic a fost mutată linia de fabricație de la Cleon, din Franța, în România cu școlarizarea personalului român timp de 3-6 săptămâni. În perioada 1975-1978 la Mioveni au fost asamblate 642 de autoutilitare (1975 – 176 unități, 1976 – 49, 1977 – 371, 1978 – 46).[necesită citare]
Motorul și toate anexele sale (mai puțin pompa de apă și carcasa filtrului de aer) erau comune cu cele ale modelului Dacia 1300, fiind de fabricație românescă. Tot de fabricație românească erau sistemul de frânare care echipează puntea spate, geamurile, plafonierele, anvelopele și tapițeria. Varianta de caroserie asamblată la Mioveni a fost cea transport mărfuri, cu plafon standard.
Principalul beneficiar al modelului Dacia D6 a fost Poșta Română, automobilul fiind vândut exclusiv instituțiilor de stat. Uzina Autobuzul din capitală a încercat echiparea unei caroserii TV cu mecanica Estafette, proiectul fiind un eșec.