Turcia şi Suedia au prima întâlnire pe teme de securitate de la aderarea ţării scandinave la NATO

<div class=""

Reuniunea va avea loc în timpul vizitei la Ankara a ministrului suedez de externe Maria Malmer Stenergard şi are o ”importanţă specială” în termeni de îmbunătăţire a cooperării în combaterea terorismului.

În luna ianuarie, Turcia a aprobat protocolul de aderare a Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, după o amânare de peste un an legată de îngrijorările referitoare la poziţia guvernului de la Stockholm privind grupuri şi persoane considerate teroriste şi la un embargou asupra armelor, ridicat ulterior de către Suedia.

Ca parte a aprobării, Ankara i-a cerut Suediei să modifice legile antiterorism şi să ia măsuri contra membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grupare teroristă de către Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

‘Acordul de securitate’ a fost convenit de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi de liderii turc şi suedez la summitul de la Vilnius din iulie 2023. De asemenea, părţile au convenit ca Suedia să prezinte o ”foaie de parcurs” privind combaterea terorismului.

Suedia a aderat la NATO anul acesta, în martie.

În timpul întâlnirii de la Ankara, ministrul de externe turc Hakan Fidan şi omoloaga sa suedeză Maria Malmer Stenergard vor discuta, de asemenea, despre relaţiile bilaterale dintre ţările lor.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Frații Tate fac declarații incredibile chiar din sediul DIICOT. Se declară victime ale justiției și spun că România s-a făcut de râs

Suceava: O femeie şi doi copii răniţi după coliziunea dintre un autobuz şi un autoturism