Scandalul bateriilor pentru fotovoltaice: obligația prosumatorilor de a-și instala baterii de stocare a fost eliminată în comisiile din Senat

<div class=""

Șeful statului a considerat că noile prevederi ale legii sunt inoportune şi inaplicabile în forma în care sunt reglementat. Şeful statului arată că obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate. „Încurajez Parlamentul să identifice acele soluţii legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziţionarea de capacităţi de stocare a energiei electrice”, spune preşedintele.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) a comentat, după vot, într-un comunicat de presă, că „stocarea pentru prosumatori va trebui sa vina in mod natural, nu obligati de vreo lege impusa” și că prevederea „toxică” eliminată în comisiile senatoriale „descuraja prosumatorii și limita cantitatea de energie electrica injectata de către aceștia”.

Obligații absurde

Deputata USR Cristina Prună a transmis că se elimină astfel „obligaţiile absurde” cuprinse în legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.32/2024 și se face un pas spre creşterea numărului de persoane şi companii care aleg să producă energie electrică din surse regenerabile.

Deputata USR Cristina Prună argumentează că ordonanţa Guvernului nu numai că nu rezolva problema dezechilibrelor din reţeaua energetică, dar avea potenţialul de a conduce la reducerea producţiei de energie electrică din surse regenerabile din România. Ţara noastră are nevoie de o capacitate de stocare de până la 4.000 MW funcţională până la 12 ore, conform estimărilor Transelectrica.

„Obligativitatea nu rezolva problema dezechilibrelor din reţea, ci mai ales descuraja producţia. Avem nevoie de investiţii masive în capacităţi de stocare prin politici publice de încurajare a marilor investiţii în domeniu. Pasarea problemei stocării în sarcina prosumatorilor era o falsă soluţie. Cheia stă în modernizarea reţelelor, în impulsionarea infrastructurii de producţie şi stocare şi în crearea unui sistem de echilibrare eficient. Statul trebuie să înceteze să mai fie duşmanul prosumatorilor în condiţiile în care acest sector a adus în ultimii ani principalul aport la creşterea capacităţilor de producţie de energie din România”, a declarat Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Inspectorii ANPC s-au îngrozit când au văzut mizeria dintr-un tren privat de călători; mirosul însă le-a pus capac

Guvernul pregătește reglementări stricte pentru tranzacțiile cu criptomonede: ASF și BNR vor supraveghea piața