Companiile germane în domeniul energiei văd în România multiple oportunităţi de investiţii în tranziţia energetică şi, totodată, o piaţă importantă în zona energiilor verzi, aceasta fiind concluzia discuţiilor din cadrul conferinţei „Dezvoltarea infrastructurii pentru producţia, stocarea şi furnizarea energiei din surse regenerabile”, organizată marţi de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).
Reprezentanţii a opt firme germane vor explora posibilităţi de colaborare, dar şi de extindere a afacerilor în România, pe durata acestei săptămâni, atât cu prilejul conferinţei, dar şi a numeroaselor întâlniri bilaterale cu parteneri locali, pe care AHK România le facilitează, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei remis AGERPRES.
Relaţiile bilaterale dintre Germania şi România sunt mai bune şi mai intense ca niciodată, a spus însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti, Christian Plate. În domeniul energiei, deşi investiţiile în regenerabile şi capacităţile de producţie au crescut semnificativ în ultimii ani în România, tranziţia energetică necesită o infrastructură adecvată în ceea ce priveşte producţia şi stocarea, dar mai ales în reţelele de distribuţie.
„Uneori, energia electrică trebuie să parcurgă distanţe mari de la producătorii de energie la consumatori, provocări cu care se confruntă atât Germania cât şi România. În Germania, de exemplu, energia eoliană este generată în principal în nord, în est sau pe mare. Cu toate acestea, cei mai mari consumatori de energie electrică – mai ales marile companii industriale – sunt localizaţi în sudul şi vestul Germaniei. În România, multe centrale fotovoltaice şi eoliene sunt situate în sudul şi estul ţării, iar energia electrică regenerabilă trebuie transportată către vestul ţării. Există, de asemenea, problema infrastructurii învechite, care trebuie să fie modernizată. Este un subiect prioritar pe agenda noastră politică, iar evenimente precum conferinţa de astăzi pot conduce la proiecte concrete”, a explicat acesta.
În cadrul conferinţei, cele opt companii germane, BayWa r.e. Solar Projects GmbH, Econtech-Theiss GmbH, ELTEC Green Energy GmbH, Envelio GmbH, IBC Solar AG, SAE IT-Systems GmbH & Co. KG, SMIGHT GmbH, SUNSET Energietechnik GmbH, au prezentat soluţii de dezvoltare a infrastructurii energiilor regenerabile. Acestea au constat în instalaţii solare la scară largă, echipamente pentru clădiri eficiente energetic, servicii de inginerie electrică şi de automatizare a clădirilor, tehnologii ecologice pentru reţele, servicii energetice în domeniul fotovoltaic şi al stocării, tehnologie de control al staţiilor de distribuţie energie fotovoltaică şi eoliană, soluţii pentru reţele inteligente, producţie de module solare.
Participanţii la evenimentul organizat de AHK România au primit informaţii despre cadrul legal şi financiar din domeniul energiilor regenerabile. La masa rotundă organizată cu acest prilej au vorbit Alexandra Floricică, responsabil Dezvoltare Durabilă ProCredit Bank România, Ioana Durlea, avocat (Senior Asociate) la bnt Gilescu, Văleanu& Partners, şi Frank Hajdinjak, vice-preşedinte Romania Energy Center. Ei au exprimat păreri pro şi contra noii scheme de ajutor de stat sub forma contractelor pentru diferenţă (CFD) lansate de Ministerul Energiei. Prin aceste CFD-uri se intenţionează stabilirea unui preţ fix pentru energia din surse regenerabile, care să ofere mai multă stabilitate investitorilor în vederea unei viitoare liberalizări a pieţei de energie.
La eveniment au participat reprezentanţi ai companiilor româneşti şi germane din domeniu, ai administraţiei publice centrale şi locale, ai institutelor de cercetare, universităţilor, agenţiilor guvernamentale şi firmelor de arhitectură.
Simpozionul este organizat în cadrul programului de export „German Energy Solutions Initiative”, finanţat de Ministerul Federal al Economiei şi Protecţiei Climatice (BMWK). Evenimentul se adresează companiilor germane interesate să dezvolte afaceri bilaterale în domeniul eficienţei energetice şi are ca scop promovarea pe piaţa românească a sistemelor şi produselor germane.
AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 650 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova. AGERPRES/(AS – autor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)