<div class=""
Arsura în capul pieptului, regurgitația, răgușeala, dificultatea la înghițire, senzația de balonare și respirația urât mirositoare pot fi semne și simptome ale unei afecțiuni care, netratată la timp, poate duce la complicații serioase. Boala se numește hernie hiatală și apare atunci când o porțiune din stomac se deplasează în torace.
Printre factorii de risc pentru hernie hiatală se numără obezitatea, înaintarea în vârstă, constipația cronică și intervențiile chirurgicale la nivel abdominal. Deplasarea unei porțiuni din stomac în torace, prin orificiul diafragmatic, favorizează întoarcerea acidului gastric spre esofag. Astfel poate să apară boala de reflux gastroesofagian care, la rândul său, produce manifestări clinice specifice.
Pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului adecvat, în funcție de caz, este indicat un consult de gastroenterologie la scurt timp de la apariția simptomelor.
Atunci când aceste manifestări clinice sunt severe și afectează semnificativ calitatea vieții pacientului, când apar complicații sau când hernia este de dimensiuni mari, medicul poate indica un tratament chirurgical, printr-o procedură de chirurgie antireflux. Acest tip de chirurgie are ca scop ameliorarea manifestărilor clinice.
Tratamentul chirurgical al herniei hiatale implică readucerea în abdomen a ultimei porțiuni din esofag, a joncțiunii gastro-esofagiene și a stomacului, micșorarea hiatusului esofagian, dacă este necesar, și ancorarea hiatusului esofagian la mușchiul diafragm. Intervențiile chirurgicale pentru hernia hiatală pot fi realizate prin abord clasic, deschis, însă în ultima perioadă s-au impus tot mai mult operațiile minim invazive, laparoscopice sau robotice, cu multiple avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată.
La SANADOR, pacienții cu hernie hiatală au acces la consulturi de specialitate și la investigații specifice, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, intervențiile sunt realizate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator foarte bine dotat, de medici chirurgi bine pregătiți și experimentați.
Operațiile robotice sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical existent în acest moment în lume, prin tehnologia pe care o înglobează, da Vinci Xi. Postoperator, pacienții primesc îngrijiri avansate în Secția ATI de categoria I, pentru o recuperare optimă.