Declaraţie B9: Consolidarea industriei de Apărare, apărare aeriană comună, susţinerea pentru Ucraina

Miniştrii Apărării din formatul Bucureşti 9 (B9) au semnat, miercuri, la Bucureşti, o Declaraţie comună în care au subliniat importanţa consolidării industriei de Apărare şi a existenţei unui sistem de apărare aeriană comun şi au reiterat sprijinul pentru Ucraina.

Miniştrii din România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria s-au reunit la Palatul Parlamentului şi au discutat inclusiv despre incidentele cu drone ruse care au căzut pe teritoriul unor ţări NATO. De altfel, un punct din declaraţia comună este dedicat acestui subiect.

„Ne exprimăm profunda îngrijorare privind repetatele intrări în spaţiul NATO – Polonia, România, Letonia şi alte ţări aliate – ale unor drone şi rachete ruse, dar şi privind escaladările şi tensiunile de la graniţele NATO. Aceasta este o nouă realitate care nu poate fi ignorată. Avem nevoie de un răspuns colectiv în cadrul NATO, pentru a răspunde provocărilor aduse de arme şi tehnologii moderne, inclusiv prin consolidarea abilităţilor noastre de a detecta, identifica şi de a ne confrunta cu obiectele care zboară la mici înălţimi”, se arată în Declaraţie.

 

În acest sens, semnatarii fac apel pentru consolidarea sistemului integrat al NATO de apărare aeriană şi pentru implementarea „cât mai rapidă” a sistemului prin rotaţie în acest sens.

„Susţinem iniţiativele de a utiliza toate oportunităţile şi resursele din cadrul UE şi NATO pentru a creşte capabilităţile europene de apărare aeriană”, se mai arată în document.

Totodată, miniştrii B9 se angajează să susţină, la NATO, consolidarea Flancului estic. De asemenea, amintesc de angajamentul de alocare de minim 2% din PIB-ul naţional, anual, pentru Apărare şi de angajamentul de a impulsiona industriile naţionale de producţie de armament.

 

Totodată, Declaraţia menţionează eforturile de creare a unor coridoare pentru a facilita mobilitatea militară, dar şi de a asigura provizii pentru sistemul energetic.

„Recunoscând că ajutorul militar este acordat voluntar şi este o decizie suverană (a unui stat – n.r.), aliaţii intenţionează să continue să ofere ajutor ne-letal, politic, economic şi umanitar către Ucraina”, este precizat în document.

Miniştrii Apărării care s-au reunit la Bucureşti includ şi Republica Moldova în Declaraţie.

„Vom coopera îndeaproape, cu scopul de a ne susţine partenerii din regiune care sunt cei mai expuşi la încercările de destabilizare din partea Rusiei – precum Republica Moldova. Consolidarea capacităţilor lor de apărare şi rezilienţă este relevantă pentru securitatea întregii zone euroatlantice”, se precizează în Declaraţia comună. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Harvey Weinstein a pledat nevinovat pentru comiterea unui act sexual criminal

REPORTAJ Voluntari din ţară, în sprijinul sinistraţilor din satul gălăţean Pechea: E foarte mult de muncă