Inundații în Polonia – Nu știu, aceste lucruri mici sunt uneori mai importante decât lucrurile mar

Unul dintre zecile de orașe din Europa Centrală afectate de cele mai grave inundații din ultimele două decenii, Glucholazy a rămas cu bunurile locuitorilor împrăștiate pe drumuri printre grămezi de noroi și alte resturi.

Maria Ciesla s-a uitat la rămășițele devastate ale casei sale și a reflectat la ceea ce a pierdut.

„Am nepoți… jucării care nu pot fi salvate”, a declarat ea pentru Reuters, cu vocea întreruptă de emoție.

„Nu știu, aceste lucruri mici sunt uneori mai importante decât lucrurile mari”.

Cu toate acestea, în mijlocul devastării, ea a vorbit cu căldură despre ajutorul pe care l-a primit din partea comunității locale.

„Văd că există speranță”, a spus ea. „Se servesc cine aici… se furnizează apă”.

Alții au adoptat un ton mai critic. Bronislaw Lesnik, un pensionar în vârstă de 75 de ani, a declarat că are dificultăți în a obține ajutor de la furnizorul său de asigurări și de la consiliul local.

„L-am rugat (pe primar) să-mi dea un excavator, pentru că aici sunt cel puțin 300 de tone de nisip, dacă nu mai mult… suntem în viață, dar nu există încă niciun ajutor din partea autorităților municipale”, a declarat el.

Ministerul polonez al Apărării a declarat că peste 14.000 de soldați au fost desfășurați în regiunile afectate de inundații, precum și mii de polițiști și echipamente. Serviciul penitenciar a prezentat imagini cu deținuți care ajută la fortificarea zidurilor de protecție împotriva inundațiilor.

Cu toate acestea, alți locuitori din Glucholazy s-au plâns de lipsa de pregătiri pentru inundații.

„Se pare că cehii au anunțat-o deja luni, dar aici nu s-a întâmplat nimic. Ei aveau informații acolo. Nu am văzut nicio pregătire aici, nimic”, a declarat o altă locuitoare, Elzbieta Prochop.

Ultimă oră: Medicul stomatolog care a agresat-o pe influencerița Lolrelai a fost condamnat la zece ani de închisoare

La un pas de un dezastru în aer: Depresurizarea unui avion Delta Air Lines a cauzat rănirea unor pasageri