Fitch Ratings, profeție sumbră pentru România: Guvernul va fi nevoit să înghețe cheltuielile

Această țară de la Marea Neagră, cotată cu treapta cea mai de jos a ratingului ”recomandat pentru investiții” de către toate cele trei agenții de rating importante, ar putea avea nevoie să înghețe cheltuielile și să-și crească veniturile pentru a reduce deficitul la nivelul de referință al UE, de 3% din PIB, începând cu anul 2027, potrivit analiștilor Fitch Federico Barriga Salazar și Gergely Kiss, după cum relatează Bloomberg.

Se preconizează ca deficitul bugetar să scadă la 5,8% din PIB de la 7% estimat în acest an, fără un efort semnificativ de restricții bugetare, subliniază Fitch. Acest ritm mai lent va face ca datoria publică să urce la 80% din PIB în 2037, un nivel „foarte ridicat pentru România”, care ar depăși media țărilor cu un rating similar.

„Presiunea negativă asupra ratingului s-ar putea amplifica, mai ales dacă va exista un efect negativ de contagiune asupra credibilității politicii din cauza slăbiciunii bugetare”, au spus Salazar și Kiss, menționând că România ar putea avea nevoie de mai mult de patru ani pentru a ține sub control datoria publică.

Guvernul României se luptă pentru a limita datoria care a depășit 50% din PIB în acest an, din cauza cheltuielilor pentru programe care includ creșterea pensiilor. Cu câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din 24 noiembrie, cele două partide principale – care formează o coaliție comună de guvernământ la București – fac eforturi pentru a crește pensiile în această țară cu o populație de 19 milioane de locuitori.

Țara, care se afla sub procedura UE de deficit excesiv dinainte de pandemie, a cerut Comisiei Europene un termen de șapte ani, începând cu 2024, pentru a reduce deficitul până la limita de 3%, dar nu a prezentat încă un plan clar de a atinge acest scop.

Confruntată cu riscul unui deficit mai mare decât se aștepta în acest an, coaliția de guvernământ a luat o serie de măsuri pentru a reduce cheltuielile și a acordat amnistie pentru plata impozitelor restante. Sunt așteptate mai multe schimbări după alegerile care vor avea loc în noiembrie. Acum este sezonul promisiunilor preelectorale, mai ales pentru pensionarii cu pensii mici.

Sursa: Insider, în traducerea Rador Radio România

Turcia dă o lovitură de proporții și devine noul mare jucător al regiunii

INS: Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut, ca serie brută, cu 1,9%, în primele şapte luni