Care sunt alimentele care îți slăbesc oasele: Cum să reduci riscul de fracturi prin alegeri nutriționale inteligente

Specialiștii ortopezi subliniază că, pentru menținerea sănătății oaselor, nu este suficient doar consumul de lapte sau suplimente de calciu și vitamina D. Dr. Liz Matzkin, profesor asociat la Brigham and Women’s Hospital, a explicat că depășirea dozelor recomandate poate fi dăunătoare. Aceasta recomandă 1.000 miligrame de calciu și 800-1.000 unități internaționale de vitamina D pentru persoanele de peste 50 de ani, scrie huffpost.com.

Alcoolul

Consumul de alcool, chiar și moderat, poate afecta absorbția nutrienților esențiali pentru sănătatea oaselor. Matzkin sugerează limitarea la o băutură pe zi, având în vedere riscurile de fracturi și căderi.

Cafeina

Cafeaua și băuturile energizante pot reduce absorbția calciului. Specialiștii recomandă opțiuni decofeinizate și un consum moderat de cafeină, limitat la 400 miligrame pe zi.

Sarea

„Fiți atenți la sarea care poate fi ascunsă în carne, gustări și alimente procesate, cum ar fi mezelurile”, a spus Matzkin. „Consumul de cantități excesive de sare (mai mult de 2.300 miligrame pe zi) poate duce la pierderea calciului din oase.”

Sucurile

Sucul, în special cola, este asociat cu o densitate minerală osoasă scăzută. Matzkin subliniază că zaharurile și acidul fosforic din sucuri nu oferă beneficii nutriționale.

Tărâțele de grâu

Deși sănătoase pentru inimă, tărâțele de grâu conțin fitati care pot împiedica absorbția calciului. Matzkin recomandă moderarea consumului și optarea pentru tărâțele de ovăz, care nu au aceleași efecte negative.

Fasolea, spanacul și sfecla

Acestea conțin de asemenea anti-nutrienți care pot reduce absorbția calciului, dar înmuierea (în cazul fasolei uscate) sau gătirea (pentru spanac și sfeclă crude) diminuează impactul lor, conform lui Waller. „Fasolea și tărâțele de grâu conțin fitati, iar spanacul și sfecla conțin oxalați care reduc absorbția calciului, deoarece se leagă de calciu,” a spus ea.

Prevenirea osteoporozei necesită o abordare echilibrată în dietă și stilul de viață, incluzând un consum moderat de anumite alimente și băuturi, adaptat la nevoile individuale.

Mircea Geoană dezvăluie ce numere de telefon trebuie să aibă un preşedinte al României pentru apelare rapidă

Gisèle Pélicot, femeia sedată de fostul soț și violată de peste 50 de bărbați, a rupt tăcerea în fața magistraților: ‘Aceşti bărbaţi sunt nişte degeneraţi’