Nicolae Ciucă dă ordin autorităților responsabile: ‘Să se pregătească pentru viitura care vine pe Dunăre!’

„Pentru evitarea altor tragedii cauzate de inundaţii, fac apel la autorităţile centrale şi la cele locale din judeţele dunărene să se pregătească pentru viitura care vine pe fluviu. Specialiştii au estimat deja perioada şi debitul aşteptat, după ce Dunărea a ieşit din matcă la Budapesta. E obligatoriu să garantăm siguranţa oamenilor şi să limităm pagubele materiale”, a scris preşedintele PNL într-o postare.

Nicolae Ciucă arată că a vorbit cu ministrul Mediului, care a avut deja o şedinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă.

„Mircea Fechet va merge pentru a inspecta zonele critice care au fost avariate la inundaţiile din 2006 şi 2013 şi a solicitat reverificarea tuturor digurilor., spune Ciucă.

El arată că şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a asigurat că hidrocentrala Porţile de Fier I este pregătită să tranziteze viitura, pentru a mai reduce debitul Dunării.

„Cu toate acestea, avertizez autorităţile competente să nu se bazeze doar pe capacităţile acestor amenajări, fie ele hidrocentrale sau diguri. O spun din nou: e obligatoriu să intervenim din timp pentru a proteja oamenii şi proprietăţile lor”, a transmis preşedintele Senatului.

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România între 28 și 29 septembrie, cu debite de până la 9500 mc/s. Apele Române monitorizează situația în mod constant.

În perioada 28-29 septembrie, România se va confrunta cu o viitură semnificativă pe Dunăre, debitele fiind estimate să atingă valori maxime de 9200-9500 mc/s, anunță Apele Române.

Conform prognozelor INHGA, debitele Dunării vor crește semnificativ, ajungând pe 25 septembrie la 8500 mc/s, aproape dublu față de valoarea actuală de 4200 mc/s și cu mult peste media multianuală a lunii septembrie, de 3800 mc/s.

Pe sectorul românesc al Dunării, în aval de stația hidrometrică Gruia, lucrările de apărare împotriva inundațiilor sunt pregătite să asigure tranzitarea în siguranță a viiturii, care se va propaga pe o durată de până la 7 zile.

Echipele Apele Române din cele 7 Administrații Bazinale de Apă stau în alertă, monitorizând linia de apărare de 1100 km și transmițând datele de la cele 18 stații hidrometrice pentru elaborarea prognozelor.

În Ungaria, apele Dunării au continuat să crească joi. Feriboturile de-a lungul Dunărării au fost, la rândul lor, oprite. Apa s-a revărsat peste cheiurile inferioare ale capitalei Budapesta și amenință să ajungă la liniile de tramvai și de metrou, ajungând chiar și în clădirea Parlamentului, situată pe malul fluviului, scrie ABC News.

Baschet feminin: Iraklis Salonic, scor – Universitatea Cluj, scor 61-50, în preliminariile FIBA EuroCup

Expert Forum îl bagă în corzi pe Iohannis: Poate demisiona și candida, ca orice cetățean. E o lege cu dedicație