Lavrov promite că Rusia să îşi va apăra interesele în regiunea arctică

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a promis, într-un interviu publicat vineri, că Moscova îşi va apăra interesele în regiunea arctică, atât în termeni diplomatici, cât şi militari, scrie Reuters.

Agenţiile de presă din Rusia l-au citat pe Lavrov care a afirmat, într-o serie de documentare, că Rusia este hotărâtă să riposteze la tendinţa Statelor Unite şi a aliaţilor săi din NATO de a organiza un număr tot mai mare de exerciţii militare în regiunea arctică.

”Vedem cum NATO îşi intensifică exerciţiile, în legătură cu posibile crize în zona arctică”, a fost citat Lavrov, din seria intitulată ”Progresul sovietic”.

”Ţara noastră este complet pregătită să îşi apere interesele, în termeni militari, politici şi tehnico-militari”, a afirmat el.

Agenţiile nu au oferit alte citate din declaraţiile lui Lavrov.

Lavrov a făcut aceste comentarii în contextul unei noi strategii a Pentagonului privind zona arctică, emise în iulie, care subliniază ceea ce Washingtonul a descris ca o activitate rusească intensificată în zona arctică.

Raportul SUA arăta că Rusia a redeschis sute de situri militare din era sovietică în zona arctică şi indica o cooperare în creştere cu China privind mineralele şi rutele de transport care ar putea afecta stabilitatea în regiunile polare.

La momentul emiterii raportului, Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite de răscolirea tensiunilor din zona arctică şi a respins ideea că o cooperare sporită în zonă cu China ar putea afecta stabilitatea regională.

Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev. Este a opta vizită a preşedintei Comisiei Europene în Ucraina

Vrancea: Bărbat extras de sub dărâmături de pompieri, în urma unei explozii într-un bloc din Adjud