Administraţia ”Apele Române” anunţă pregătiri pentru creşterea nivelului Dunării – 1.000 de saci de nisip vor fi transportaţi pe sectorul românesc al fluviului/Formaţiile de intervenţie vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor

Administraţia ”Apele Române” anunţă pregătiri pentru creşterea nivelului Dunării, 1.000 de saci de nisip urmând să fie transportaţi pe sectorul românesc al fluviului, iar formaţiile de intervenţie vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor. De asemenea, în apropiere de oraşul Bechet, Apele Române Jiu au detaşat la Formaţia de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenţiei: buldoexcavator, excavator cu braţ de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare.Conform estimărilor, viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie.

”Formaţiile de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip pe care îi vor transporta spre sectorul românesc al Dunării. Colegii de la Apele Române Argeş-Vedea au pregătit deja 1000 de saci cu nisip şi alte materiale de intervenţie. Încă de ieri, au fost inspectate la pas încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare. Au fost verificate totodată punctele critice cunoscute. Dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgenţă, unde este nevoie, pentru refacere stabilităţii digului„, anunţă vineri Administraţia Naţională ”Apele Române”.

Vor fi inspectate de asemenea zonele deja determinate pentru montarea mirelor hidrometrice la ape mari şi se va degaja vegetaţia pentru asigurarea secţiunilor optime de scurgere ale apelor, daca vor fi identificate astfel de situaţii.
 
 
Cele 7 Administraţii Bazinale de Apă au început informarea tuturor deţinătorilor de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre asupra prognozei hidrologice emise de către INHGA, iar în cazul ANIF (Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare) va solicita verificarea punctelor critice la subtraversările conductelor prin diguri şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare din administrarea acestora.

În apropiere de oraşul Bechet, Apele Române Jiu au detaşat la Formaţia de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenţiei: buldoexcavator, excavator cu braţ de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare. Acestea completează materialele din stocul de apărare – saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenţie, pompe, generatoare, geotextil, pari, etc.
Odată cu creşterea nivelurilor Dunării, formaţiile de intervenţie de la Dunăre vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre.
”Debitul pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19 – 20.09.2024 a fost în creştere având valoarea de 5100 m3/s, valoare care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s), conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Debitul Dunării la Budapesta are astăzi o valoare de 7940 mc/s, şi se confirmă tendinţa de scădere a valorilor maxime prognozate, astfel astăzi se prognozează pentru Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime de 8700 mc/s”, precizează Administraţia ”Apele Române”.
Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie.

 

Majorarea ţintei de deficit bugetar pentru acest an corespunde noii realităţi economice (economişti)

Campioana en titre Iga Swiatek s-a retras de la China Open din motive personale