Prokopciuk: România a făcut toţi paşii legislativi pentru a dona Ucrainei un sistem Patriot

România a făcut toţi paşii legislativi pentru a dona Ucrainei un sistem Patriot, a declarat, vineri, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopciuk, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români.

„Pentru noi a fost foarte important faptul că această chestiune a donării unui sistem Patriot a fost finalizată. Vorbim de un proces care s-a încheiat săptămâna trecută. Este o evoluţie extrem de binevenită. Preşedintele (Volodimir – n.r.) Zelenski a mulţumit pentru acea decizie, iar acum sunt alte formalităţi care trebuie încheiate. Nu pot da mai multe detalii legate de un eventual calendar, dar pot să spun că în prezent suntem foarte mulţumiţi că toţi paşii legaţi de chestiuni normative şi legislative necesari din partea României au fost făcuţi. Aici suntem acum. Noi am mulţumit pentru această donaţie”, a spus diplomatul.

El a abordat şi situaţia incidentelor de pe teritoriul aliat şi a subliniat că rachetele şi dronele ruse reprezintă o ameninţare foarte serioasă nu doar pentru Ucraina şi pentru ucraineni, ci şi pentru ţările vecine Ucrainei. În acest sens, a susţinut scenariul în care ţările aliate vecine ar putea doborî drone ruse în spaţiul ţării sale.

„Punctul nostru de vedere este că ar fi în interesul securităţii noastre a tuturor să existe posibilitatea ca ţările vecine să poată doborî aceste vehicule aeriene în spaţiul ucrainean. Ar fi mai eficient în ceea ce priveşte apărarea şi ar elimina orice alt risc colateral când aceste vehicule sunt doborâte în spaţiul unei alte ţări. Riscurile nu sunt prezentate doar de lovitura în sine, ci şi de resturile care cad dintr-o rachetă sau dronă care a fost distrusă. Noi oricum facem asta în spaţiul nostru”, a afirmat Prokopciuk.

În opinia sa, asemenea acţiuni nu pot fi considerate implicare în război. „Este foarte clar faptul că agresorul rus nu trebuie să fie un pericol la adresa popoarelor român sau polonez. Este complet legitim să fie spus că, având în vedere că a existat această ameninţare, rachetele şi dronele (ruse) vor fi doborâte dacă apar la o anume distanţă. Este complet legitim din punct de vedere al apărării. Discuţiile pe această temă continuă. Înţelegem că există o discuţie pe tema asta în interiorul NATO”, a arătat ambasadorul Ucrainei. AGERPRES/(A – autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

‘I-a nenorocit viaţa!’ Afirmaţii grave despre Simona Halep. Acuzaţiile sunt absolut devastatoare

Caraş-Severin: Adolescent de 17 ani, arestat preventiv după ce l-a bătut şi umilit pe un coleg de 15 ani, în incinta liceului unde învaţă amândoi