Pe urmele pagerelor explozive. Taiwanul a deschis o anchetă de amploare după haosul din Liban: ‘Vom clarifica faptele cât mai curând posibil’

„Am cerut Biroului de investigaţii să continue ieri (joi) audierea, în calitate de martori, a două persoane din companii taiwaneze”, a precizat procuratura districtului Shilin din Taipei.

Publicaţia americană New York Times a susţinut că pagerele care au explodat marţi, omorând oficiali ai Hezbollah, au fost produse de compania taiwaneză Gold Apollo şi interceptate de către Israel.

Compania Gold Apollo a negat această informaţie, arătând cu degetul către partenerul său ungar BAC, care este autorizat să folosească marca. „Acestea nu sunt produsele noastre”, a declarat miercuri reporterilor din Taipei directorul companiei, Hsu Ching-kuang.

La rândul său, guvernul ungar a dat asigurări că BAC este „un intermediar comercial, fără loc de producţie sau operaţional în Ungaria”.

Joi, jurnaliştii AFP l-au văzut pe Hsu Ching-kuang, care era însoţit de o femeie, intrând în clădirea anchetatorilor. Presa locală a identificat-o pe femeie ca fiind reprezentanta unei companii din Taipei, Apollo Systems, care are legături cu BAC.

Audieri și percheziții

Procuratura din Taiwan, care nu a dezvăluit nicio identitate, a declarat vineri că tratează „foarte serios” acest subiect. „Vom clarifica faptele cât mai curând posibil, în special în ceea ce priveşte implicarea sau nu a companiilor taiwaneze”, a subliniat procuratura.

Celor doi martori audiaţi joi li s-a permis să plece după încheierea interogatoriului, conform sursei citate.

Procuratura a mai indicat că au fost percheziţionate patru locuri, inclusiv în districtele Xizhi şi Neihu din Taipei. Sediul Gold Apollo este situat în primul şi cel al Apollo Systems în cel de-al doilea, conform registrului comerţului.

Ministrul Economiei, Kuo Jyh-huei, a declarat vineri presei că pagerele produse de Gold Apollo în Taiwan au fost fabricate utilizându-se componente de ultimă generaţie, cum ar fi circuite integrate şi baterii. „Aceste dispozitive nu pot exploda”, a spus el, menţionând că Gold Apollo a exportat 260.000 de pagere în ultimii doi ani fără niciun incident.

Întrebat despre pagerele folosite de Hezbollah în Liban, el a declarat că putem „să fim siguri că nu sunt produse în Taiwan”.

La rândul său, prim-ministrul Cho Jung-tai a reafirmat vineri că „Taiwan şi compania nu au exportat direct pagere în Liban”.

Sute de pagere şi walkie-talkie-uri folosite de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, susţinută de Iran şi un aliat al organizaţiei palestiniene Hamas, au explodat în Liban marţi şi miercuri, într-un atac fără precedent soldat cu moartea a 37 de persoane şi rănirea altor aproape 3.000.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis un răspuns „teribil” la acest atac atribuit Israelului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

‘Nu a fost cu intenție’. Motivarea hotărârii ÎCCJ prin care Mario Iorgulescu a scăpat de aproape 14 ani de închisoare

Circulaţia tramvaielor liniei 41, blocată pe Bulevardul Mărăşti