Alertă – VIDEO România se pregătește pentru o viitură majoră pe Dunăre: Când ar urma să aibă loc

Formațiile de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip pe care îi vor transporta spre sectorul românesc al Dunării. Cei de la Apele Române Argeș – Vedea au pregătit deja 1.000 de saci cu nisip și alte materiale de intervenție.

Încă de joi, au fost inspectate la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare. Au fost verificate totodată punctele critice cunoscute. Dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgență, unde este nevoie, pentru refacere stabilității digului.

Vor fi inspectate, de asemenea, zonele deja determinate pentru montarea mirelor hidrometrice la ape mari și se va degaja vegetația pentru asigurarea secțiunilor optime de scurgere ale apelor, daca vor fi identificate astfel de situații.

Cele 7 Administrații Bazinale de Apă au început informarea tuturor deținătorilor de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor de la Dunăre asupra prognozei hidrologice emise de către INHGA, iar în cazul ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) va cere verificarea punctelor critice la subtraversările conductelor prin diguri și stadiul de funcționare al stațiilor de pompare din administrarea acestora.

În apropiere de orașul Bechet, Apele Române Jiu au detașat la Formația de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenției: buldoexcavator, excavator cu braț de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare. Acestea completează materialele din stocul de apărare – saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenție, pompe, generatoare, geotextil, pari, etc.

Odată creșterea nivelurilor Dunării, formațiile de intervenție de la Dunăre vor fi dublate cu agenți hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre.

Debitul pe Dunăre la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 19 – 20 septembrie a fost în creștere având valoarea de 5100 mc/s, valoare care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Debitul Dunării la Budapesta are vineri o valoare de 7940 mc/s şi se confirmă tendinţa de scădere a valorilor maxime prognozate, astfel vineri se prognozează pentru Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8300 mc/s, iar în data de 21 septembrie 2024 cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime de 8700 mc/s.

Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie, informează Apele Române.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Autostrada Unirii prinde viteză între București și Chișinău: Când va fi gata proiectul – Discuții de ultimă oră între România și R. Moldova

Auto – F1: Max Verstappen, sancţionat pentru folosirea unui limbaj vulgar într-o conferinţă de presă