Kamala Harris, invitată ca vedetă de Oprah Winfrey. Vicepreşedinta anunţă că deţine o armă de foc acasă şi dă asigurări că o va folosi împotriva unui eventual spărgător

Papesa televiziunii americane Oprah Winfrey şi-a demonstrat întreaga capacitate de mobilizare atât a starurilor, cât şi a reţelelor de socializare, primind-o pe Kamala Harris pe un platou de gală în susţinerea candidatei democrate la preşedinţie, relatează AFP.

Această mare seară de susţinere, organizată joi în statul Michigan, foarte disputat în alegerile de la 5 noiembrie, a fost transmis în direct şi online pe multiple platforme.

Oprah, pe care mulţi în Statele Unite o numesc doar prin prenume, a reunit cu această ocazie o mulţime de vedete care au intervenit prin teleconferinţă – cântăreaţa Jennifer Lopez, actriţele Meryl Streep, Julia Roberts sau Tracee Ellis Ross, umoristul Chris Rock sau actorii Bryan Cranston şi Ben Stiller.

A atras zeci de milioane de spectatori, care aveau de ales să urmărească acest talk-show grandios de campanie – denumit „Unite for America” – pe conturi de YouTube, Instagram, Facebook, TikTok sau Twitch ale uneia sau alteia dintre protagoniste.

EFECTUL OPRAH

Oprah Winfrey, de mult timp o apropiată a Partidului Democrat, şi-a făcut o apariţie remarcată la Convenţia de la Chicago, care a plasat-o în august pe Kamala Harris în starting-block-urile cursei la Casa Albă.

Vicepreşedinta americană ştie cât de benefică îi poate fi susţinerea acestei femei de afaceri devenită miliardară, încarnarea familiară a visului american şi a cărei influenţă rămâne considerabilă în Statele Unite, în aşa măsură încât milioane de americani au considerat-o mult timp pe animatoare drept o prezidenţiabilă.

În prezenţa acestui icon cultural, Kamala Harris a îndemnat la unitate ”împotriva forţelor puternice care vor să ne divizeze”, vizându-l astfel pe rivalul său republican Donald Trump.

Acesta se afla, în acelaşi moment, la Washington, unde s-a adresat unei organizaţii proisraeliene la o reuniune în cadrul luptei împotriva antisemitismului.

Acuzând-o pe Kamala Harris că nu a luat apărarea Israelului după atacul sângeros, de o amploare fără precedent, al mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie, Trump a dat asigurări că era în interesul Israelului ca ea să fie învinsă în alegerile prezidenţiale.

”Orice persoană evree care va vota cu ea trebuie să se controleze la cap”, a declarat republicanul.

Democrata în vârstă de 59 de ani a răspuns unei serii de întrebări desfăşurate în mod foarte favorabil de către Oprah Winfrey, în vârstă de 70 de ani, pe tema ca migraţia, costul traiului şi avortul.

HARRIS ÎNARMATĂ

Într-un moment emoţionant, candidata a strâns în braţe o liceeană în vârstă de 15 ani, Natalie Griffith, grav rănită prin împuşcare după ce un elev în vârstă de 14 ani a deschis focul în şcoala lor de lângă Atlanta, omorând patru persoane la 4 septembrie.

Harris a confirmat că deţine o armă de foc acasă.

”Dacă cineva-mi forţează intrarea domiciliului, va fi împuşcat”, a tunat ea, după care a adăugat râzând că ”probabil că n-ar fi trebuit să spun asta”.

Meryl Streep a intervenit pe zoom şi a declarat că este îngrijorată de pricolul ca Donald Trump să refuze din nou să-şi recunoască o eventuală înfrângere la urme, ca în urmă cu patru ani.

”Mă întreb dacă suntem pregătiţi de 7 ianuarie”, a declarat actriţa, referindu-se la luarea cu asalt a capitiliului la 6 ianuarie 2021 de către susţinătorii miliardarului republican, cu scopul de a împiedica certificarea victoriei lui Joe Biden.

Un şerif din Kentucky ucide prin împuşcare un judecător la tribunal

Turcia impune condiţii stricte – Sunt vizate vehicule hibride plug-in