Inevitabilul s-a produs – Partidul DREPT, exclus de BEC din secțiile de votare, după manevra președintelui formațiunii

Hotărârea vizează clarificarea dispozițiilor prevăzute în articolul 118^1 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, ce reglementează condițiile pentru partidele politice care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare. Potrivit acestei hotărâri, condiția referitoare la numărul minim de 7 senatori sau 10 deputați care sunt membri ai unui partid politic trebuie îndeplinită neîntrerupt pe toată durata perioadei electorale.

Consecința acestei hotărâri este excluderea Partidului DREPT din rândul formațiunilor care au dreptul la reprezentanți în secțiile de votare. Așa cum stiripesurse.ro informa anterior, președintele partidului, Vlad Gheorghe, tocmai anunțase că a exclus din partid parlamentarii care au asigurat statutul de partid parlamentar până la obținerea reprezentantului în BEC.

În plus, pentru o organizare eficientă a scrutinului parlamentar, Biroul Electoral Central a solicitat Senatului și Camerei Deputaților să comunice cu maximă celeritate lista partidelor politice parlamentare. Aceasta trebuie să fie în conformitate cu prevederile legale și cu interpretarea oferită prin hotărârea adoptată.

BEC a întrerupt astfel fraudarea legii electorale. Prin Hotărârea adoptată s-a interpretat că partidele parlamentare asimilate trebuie să îndeplinească această condiție pentru a fi de drept în birourile electorale pe toată perioada procesului electoral, până la publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial. Altfel acestea pot intra în birouri doar în funcție de numărul de canditaturi depuse și/sau prin tragere la sorți.

Măsura dă posibilitatea celorlalți competitori electorali să participe activ, așa cum și partidele parlamentare de drept – adică cele care au obținut mandate – au o serie de condiții de îndeplinit, așa și pentru cele asimilate s-a interpretat că această condiție a numărului de deputați sau senatori trebuie îndeplinită pe tot parcursul electoral.

Emma Răducanu s-a retras de la Korea Open, în sferturi, din cauza unei accidentări la picior

Prognoza Meteo – Toamnă blândă după potop: Cum va fi vremea la început de weekend