Eveniment umilitor, cu implicații diplomatice, ținut la secret! Viorica Dăncilă, ‘dezbrăcată la piele’ pe aeroportul din Londra când era premierul României

Viorica Dăncilă a povestit, într-o emisiune TV, un incident umilitor, pe care l-a trăit în momentul în care era la Palatul Victorie. În 2019, premierul României, stat membru UE și NATO, care deținea președinția rotativă a Consiliului UE, aflat în drum spre o vizită oficială în SUA, a fost luat de pe un aeroport britanic și dus la control corporal și de bagaje, precum un terorist ori spion. Totul s-apetrecut în pofida imunității diplomatice, sub ochii ofițerilor SPP și ai oficialilor care îl însoțeau.

Viorică Dănciulă se deplasa în SUA, la Washington, pentru a se întîlni cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, și pentru a participa la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), unde fusese invitată.

Premierul român s-a deplasat cu o cursă de linie, cu escală la Londra, pe aeroportul Heathrow, unde a așteptat îmbarcarea, în salonul de protocol.

La un moment dat, susține fostul premier, de grupul de oficiali români s-au apropiat angajați cu paza ai aeroportului, care au informat-o pe Dăncilă că trebuie supusă unui control din seria celor care se fac aleatoriu, în scop de prevenție.

Astfel, premierul României avea de ales între a face scandal de nivel politico-diplomatic înalt și a se supune solicitării. A ales a doua soluție, ca și tăcerea deplină pe subiect pînă în aceste zile.

Contactată de Inpolitics, Viorica Dăncilă a repovestit evenimentul incredibil și a dat și explicațiile de rigoare:

”A fost cea mai umilitoare postură în care m-am aflat vreodată, să fiu supusă controlului, inclusiv corporal, inclusiv în bagajul pe care îl aveam, pentru că biletul meu fusese marcat pentru aceste controale aleatorii. Nu a fost vina britanicilor, pentru că biletul fusese marcat de cei din România, nu de ei. Și nu cred că a fost o întîmplare, o coincidență. În primul rînd, serviciul de protocol al guvernului, cel care achiziționase biletele, avea obligația să se asigure că ele nu sunt marcate; de ce nu a făcut-o nu știu. Dar dacă mă prevalam atunci de statutul politic și diplomatic și făceam scandal, vă dați seama cum ar fi sunat titlurile în presa internațională? S-ar fi crezut că serviciile secrete britanice primiseră vreo informație compromițătoare despre mine sau așa ceva, s-ar fi speculat intens, ar fi însemnat să tîrăsc România într-un scandal imens exact cînd dețineam președinția rotativă a Consiliului UE și înaintea alegerilor europarlamentare.

Posibil ca asta să se fi și urmărit, declanșarea unui scandal, de către cei care, marcînd biletul, m-au marcat, de fapt, pe mine, repet, persoane din interiorul țării și nu din afara ei. Nu s-a dorit din start această vizită a mea la Washington, chiar ambasadorul român în SUA (George Maior n.n) mi-a recomandat verbal să nu mă duc, că ”era o perioadă mai agitată” șamd. Am ales să tac și să mă supun controlului umilitor, m-au dus într-o cameră, m-au descălțat, mi s-a căutat și în troller, aveam un nod în gît, dar am îndurat, pentru a nu declanșa un scandal de proporții. Dar a fost o experiență pe care nu o să o pot uita, era direcționat din România, au vrut să mă umilească acolo. Nu am cerut nici explicații oficiale ambasadorului britanic după întoarcerea la București, mi s-a părut foarte urît acest incident, dar repet, nu pe englezi îi consider vinovați, ci persoane din țară” ne-a mai spus fostul premier.

Tenis: Emma Răducanu, accidentată, a abandonat în sferturi de finală la Seul (WTA)

Uciderea unui școlar din China stârnește temeri japoneze: `rezultatul unor ani lungi de educație anti-japoneză`