Printre cei care au investit în proiectele șefului Telegram se numără oameni apropiați de FSB: unii au exportat cărbune din Donbas (presă)

Potrivit documentelor companiei, el a primit fonduri pentru investiții în criptomonede sub formă de împrumuturi țintite de la trei firme fictive din Marea Britanie și Republica Cehă, emise persoanelor fictive din Ucraina.

Aceste structuri nu dețineau active mari, în timp ce milioane de euro au trecut prin conturile lor. Două dintre ele au fost deja lichidate, inclusiv Commercial Standard Systems din Edinburgh. Ea, potrivit canalului de telegram, Baza apropiat forțelor de securitate ruse, precum Stiron B.V., au participat la scheme de export de cărbune din Donbass.

Moarte suspectă

După ocuparea de către Rusia a teritoriilor din sud-estul Ucrainei, fostul șef al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Alexandru Zaharcenko, a început vânzarea resurselor locale.

În 2018, a murit într-o explozie într-o cafenea din Donețk. Fostul ministru al Apărării RPD, Igor Girkin (Strelkov), a declarat că Zaharcenko a fost ucis din cauza „problemelor comerciale și a controlului asupra schemelor gri” pentru exportul de resurse din Donbass.

Legături cu lumea rusă

De-a lungul timpului, Serhiy Kurchenko, cunoscut în Ucraina ca „portofelul” fostului președinte fugar Viktor Ianukovici, a devenit un monopolist pe această piață. Datorită patronajului FSB și al oamenilor apropiați de Kremlin, companiile controlate de acesta au cumpărat materii prime și apoi au exportat în străinătate, inclusiv în Europa, a scris Baza.

Printre principalii clienți ai lui Kurchenko s-au numărat o companie olandeză ME Property Invest și Stiron B.V., controlată de aceasta, dar structura companiilor nu a permis identificarea proprietarului lor.

Durov a strâns 1,8 miliarde de dolari pentru proiectul TON de la diverse fundații și persoane din întreaga lume. Această listă i-a inclus pe miliardarii ruși Roman Abramovici, Yuri Milner și Said Gutseriev.

Totodată, omul de afaceri a subliniat că toți investitorii au trecut printr-o procedură de selecție amănunțită. „Durov și-a putut permite să aleagă și să se întâlnească doar cu câțiva aleși, atât de mare era interesul pentru proiectul său”, a scris Forbes.

Telegram susține că a făcut verificări „la sânge”

Un reprezentant Telegram a confirmat pentru IStories că toți investitorii au fost verificați în detaliu cu furnizorii KYC de top din Europa (Know Your Customer) și în băncile europene Telegram, inclusiv ca parte a procedurilor de „anti-spălare a banilor” (AML). Specialiștii piețelor financiare au fost angajați în lucrul cu cei care doresc să investească în proiect, a adăugat el.

Moneda crypto TON a fost formată de echipa de mesagerie Telegram, care inițial urma să lanseze proiectul împreună cu jetoanele Gram. Din cauza afirmațiilor Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, care a interzis emiterea Gram, în mai 2020, fondatorul Telegram, Pavel Durov, a anunțat închiderea proiectului.

De atunci, tehnologia TON a fost dezvoltată independent de comunitatea de dezvoltatori susținută de Telegram.

Un preot a divorțat, după ce preoteasa l-a înșelat: Bărbatul nu mai este lăsat să slujească

UPDATE – Consilliul Judeţean Galaţi: Peste 3.600 de familii afectate de inundaţii au primit ajutorul financiar oferit de Guvern, de 10.000 de lei pentru fiecare familie