O navă spațială ESA confirmă faptul că Pământul este locuibil. Pare o informație lipsită de sens, dar este mai importantă decât ne imaginăm

O astfel de informație este departe de a fi o glumă, pentru că misiunea viitoare a sondei este tocmai detectarea semnelor vieții în atmosfera altor corpuri cerești. Lunile lui Jupiter sunt primele pe listă.

Pentru a ajunge la această concluzie legat de Terra, Juice a utilizat două instrumente-cheie – spectrometrul MAJIS și spectrometrul SWI – pentru a analiza atmosfera Pământului. Scopul a fost de a verifica dacă există molecule necesare vieții, precum oxigenul, apa, ozonul și dioxidul de carbon, scrie Esa.

Experimentul a urmărit să verifice funcționalitatea instrumentelor pentru misiunea finală a lui Juice: explorarea câtorva dintre lunile lui Jupiter, respectiv Ganymede, Callisto și Europa, considerate potențiale gazde pentru viața extraterestră.

content-image

Instrumentul MAJIS a examinat compoziția chimică a atmosferei Pământului și a produs hărți în infraroșu ale suprafeței, în timp ce SWI a analizat elemente esențiale, inclusiv carbonul, hidrogenul, azotul, oxigenul, fosforul și sulful – cunoscute sub denumirea colectivă de elemente CHNOPS și vitale pentru organismele vii.

Prin confirmarea prezenței acestor elemente, instrumentele și-au demonstrat capacitatea de a detecta viața în medii similare pe alte planete, scrie spotmedia.ro.

Detectarea cu succes a markerilor de viață pe Pământ garantează faptul că Juice poate investiga eficient lunile lui Jupiter, despre care se crede că adăpostesc oceane subterane capabile să susțină viața.

Sonda spațială Juice urmează să ajungă pe Jupiter în 2031, pentru a analiza atât planeta, cât și sateliții săi.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Horoscopul zilei de 23 septembrie 2024. Peștii trebuie să fie mai atenți la oamenii din jurul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Qualcomm a abordat Intel pentru a explora o potenţială achiziţie a producătorului de cipuri care are probleme