Un mort şi şase dispăruţi în Japonia, afectată de inundaţii şi alunecări de teren – VIDEO

Centrul Japoniei, afectat de ploi torenţiale, se află, duminică, sub ameninţarea inundaţiilor şi a alunecărilor de teren, care au făcut deja un mort şi cel puţin şase dispăruţi, relatează AFP.

Râurile se revarsă în Anamizu, un oraş din peninsula Noto, unde pagubele provocate de cutremurul de la 1 ianuarie, care a făcut cel puţin 318 morţi, sunt încă vizibile, relatează  AFP.

Sistemul de prevenire a dezastrelor din oraş difuzează un mesaj prin care avertizează locuitorii că ploaia ar putea inunda sistemele de canalizare şi că apele uzate ar putea ieşi la suprafaţă.

 

Autorităţile locale au cerut evacuarea a aproximativ 75 000 de persoane, descriind ploaia ca fiind „fără precedent”, în timp ce Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a emis o alertă de urgenţă pentru regiune, care a rămas în vigoare duminică.

Inundaţiile impresionante au afectat numeroase locuinţe, inclusiv opt centre de cazare temporară din Wajima şi Suzu, unde încă trăiesc victime ale cutremurului cu magnitudinea de 7,5 de la începutul acestui an.

Pe lângă clădirile inundate, numeroase alunecări de teren blochează drumurile, iar aproximativ 6 200 de locuinţe au rămas fără electricitate şi fără apă, potrivit autorităţilor din prefectura Ishikawa.

În aceeaşi prefectură, o persoană a murit, alte două au fost grav rănite şi trei sunt date dispărute, a anunţat guvernul regional într-un comunicat.

Pe un şantier de refacere a drumurilor din Wajima, trei muncitori angajaţi de Ministerul Teritoriului sunt de asemenea daţi dispăruţi de sâmbătă, după o alunecare de teren, a declarat duminică pentru AFP un responsabil local al ministerului, Yoshiyuki Tokuhashi.

Unul dintre colegii lor, considerat iniţial dispărut, a reuşit „să se adăpostească în tunel”, unde 26 dintre colegii săi s-au refugiat înaintea sa, a declarat Tokuhashi.

„Operaţiunile de salvare trebuiau să înceapă la ora 5:00 (20:00 GMT sâmbătă), apoi au fost suspendate din cauza ploii abundente, dar ar trebui să fie reluate în jurul orei 11:00”, a declarat el.

Aproximativ zece râuri din regiune sunt inundate, transportând copaci şi gunoaie care sunt adesea blocate de poduri.

JMA a plasat prefectura Ishikawa în stare de alertă maximă, avertizând asupra pericolelor „mortale”.

Satoshi Sugimoto, meteorologul agenţiei, a raportat „ploi torenţiale la o scară fără precedent”, cu peste 120 mm de precipitaţii pe oră înregistrate în Wajima sâmbătă dimineaţa, o cifră nemaivăzută în zonă de când datele au devenit disponibile în 1929.

Armata, forţele de autoapărare, au fost chemate să întărească întreaga regiune rurală de-a lungul Mării Japoniei.

Duminică, autorităţile din comitatele situate mai la nord de Ishikawa, Niigata şi Yamagata, au cerut evacuarea a 16 800 de locuitori.

Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a retrogradat duminică nivelul maxim de alertă la al doilea nivel maxim.

Precipitaţiile din Japonia au atins niveluri record în ultimii ani în mai multe părţi ale ţării, inundaţiile şi alunecările de teren provocând uneori decese.

Experţii consideră că schimbările climatice cresc frecvenţa, intensitatea şi impredictibilitatea acestor fenomene.

China îşi continuă comportamentul agresiv în Marea Chinei de Sud şi în Strâmtoarea Taiwan – Joe Biden

Casa Națională de Pensii Publice anunță o serie de noutăți: cine poate cumula pensia cu alte venituri