Memorandum semnat de Cipru şi Grecia pentru construcţia celui mai lung cablu subacvatic din lume

Grecia şi Cipru au semnat un memorandum de înţelegere pentru a continua proiectul de construcţie a unui cablu electric submarin care leagă Europa continentală de Estul Mediteranei, au declarat sâmbătă ministerele energiei din cele două ţări, citate de Reuters.

Cablul Great Sea Interconnector (GSI) va lega reţelele de transport de electricitate din Europa de Cipru, într-un proiect care va costa 1,9 miliarde de euro şi se va extinde ulterior până în Israel.

La finalizare, promotorii proiectului spun că ar fi ”cel mai lung” astfel de cablu de înaltă tensiune din lume, de la 1.240 km şi, de asemenea, situat la cea mai mare adâncime, la 3.000 de metri.

Pe baza memorandumului de înţelegere semnat vineri seara, lucrările la proiect se vor relua în zilele următoare, au declarat sâmbătă cele două ministere.

Cipru are rezerve dovedite de gaze, dar nu au fost exploatate. Insula se bazează în continuare pe păcură grea pentru a genera electricitate, cu costuri pentru consumatori considerabil mai mari decât omologii lor din Europa continentală.

Deşi nu a contestat nevoia de surse alternative de energie sau GSI în sine, au existat blocaje în partea Ciprului, deoarece Nicosia a dorit clarificări cu privire la costul total al proiectului, viabilitatea acestuia şi orice obligaţii pentru întârzieri neprevăzute.

”Acesta este un proiect de importanţă strategică pentru Cipru, Grecia şi UE, deoarece va lega Ciprul de reţeaua electrică a Europei, facilitând tranziţia energetică a acesteia şi scopul ca Grecia să fie un canal de energie curată”, au spus ministerele.

 

IGPR: Două infracţiuni şi opt sancţiuni aplicate de poliţişti în şcoli şi licee, în perioada 13 – 19 septembrie

Cristiano Ronaldo va apărea în jocul video „Fatal Fury: City of the Wolves”.