Summitul Quad – Xi Jinping acuză o tentativă de a încercui China

Biden, întâlnindu-se sâmbătă cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida, primul ministru indian Narendra Modi şi prim-ministrul australian Anthony Albanese, lângă oraşul său natal, Delaware, a subliniat importanţa menţinerii Quad, pe care îl vede ca pe o realizare a politicii sale externe.

El va pleca din funcţie după alegerile prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie.

Liderii au anunţat operaţiuni comune de pază de coastă anul viitor, care vor include personal australian, japonez şi indian, care va petrece timp pe o navă a pazei de coastă din SUA.

Ţările planifică o cooperare sporită în domeniul logisticii militare, au spus oficialii. Nu au comentat unde se va desfăşura activitatea de pază de coastă.

Liderii au planificat, de asemenea, să extindă un parteneriat indo-pacific pentru conştientizarea domeniului maritim, lansat în urmă cu doi ani.

În timp ce Casa Albă a spus că summitul Quad nu a fost îndreptat către nicio altă ţară şi că Beijingul nu ar trebui să găsească nicio problemă cu iniţiativa, Biden a început sesiunea de grup a summit-ului cu un briefing despre China.

Într-o declaraţie comună care nu a numit guvernul chinez pe nume, liderii au condamnat ”manevrele coercitive şi intimidante în Marea Chinei de Sud”.

Analiştii au spus că noile iniţiative de securitate maritimă vor trimite un mesaj către Beijing şi vor reprezenta o schimbare suplimentară a accentului activităţilor Quad către problemele de securitate, reflectând preocupările tot mai mari cu privire la intenţiile Chinei.

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a opus grupării Quad, ca fiind un efort de a încercui Beijingul şi de a intensifica conflictul.

Biden a descris Beijingul ca având o tactică de schimbare, dar nu o strategie, în timp ce a continuat să testeze Statele Unite în Marea Chinei de Sud şi de Est, precum şi în strâmtoarea Taiwan.

”Credem că Xi Jinping încearcă să se concentreze pe provocările economice interne şi să minimizeze turbulenţele din relaţiile diplomatice cu China şi, de asemenea, caută să-şi cumpere spaţiu diplomatic, în opinia mea, pentru a urmări în mod agresiv interesele Chinei”, a spus Biden.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv teritoriul revendicat de Filipine, Brunei, Malaezia şi Vietnam. De asemenea, revendică teritorii din Marea Chinei de Est contestate de Japonia şi Taiwan. China consideră, de asemenea, Taiwanul guvernat democratic ca fiind propriul său teritoriu.

Declaraţia comună a liderilor a inclus un limbaj clar despre Coreea de Nord, condamnând lansările sale de rachete balistice şi ”activitatea cibernetică rău intenţionată”.

Un oficial american a declarat că liderii împărtăşesc îngrijorarea cu privire la asistenţa militară rusă pentru Coreea de Nord.

Grupul îşi intensifică eforturile pentru a furniza tehnologii critice şi de securitate, inclusiv o nouă reţea deschisă de acces radio, în Insulele Pacificului şi Asia de Sud-Est, regiuni cu concurenţă intensă cu China.

O iniţiativă de sănătate a liderilor are ca scop combaterea cancerului de col uterin.

Lisa Curtis, expert în politici asiatice la Centrul pentru o nouă securitate americană şi fost oficial al administraţiei, a declarat că India, care nu face parte din nicio alianţă militară, este îngrijorată de percepţia conform căreia Quad ar putea militariza Indo-Pacificul.

”Dar cred că recenta agresiune maritimă a Chinei ar putea schimba ecuaţia pentru India şi ar putea determina India să devină puţin mai deschisă la ideea cooperării în domeniul securităţii Quad”, a spus ea.

Analiştii şi oficialii spun că summitul Quad găzduit de Biden face parte din eforturile de a instituţionaliza organismul înainte de plecarea lui din funcţie şi a lui Kishida, care îşi dă demisia după un concurs de conducere săptămâna viitoare, şi alegerile din Australia până anul viitor.

Întrebat despre puterea de rezistenţă a grupului, Biden l-a apucat pe Modi de umăr şi a spus că grupul este aici pentru a rămâne.

Albanese a numit planul de pază de coastă al Quad ”foarte important”, deoarece ”cele patru ţări vor avea personal pe o singură navă, îmbunătăţind interoperabilitatea şi cooperarea care are loc”, potrivit transcrierii unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Philadelphia.

Înainte de summit, Albanese sa întâlnit cu Biden acasă la el şi a discutat despre cooperarea bilaterală dintre cei doi aliaţi apropiaţi în domeniul apărării şi securităţii, inclusiv în Indo-Pacific.

Quad s-a reunit la nivel de miniştri de externe sub administraţia anterioară a lui Donald Trump, care candidează împotriva vicepreşedintelui Kamala Harris în noiembrie, şi s-a bucurat de sprijin bipartizan, aşa cum reiese de formarea unui Quad Caucus al Congresului înaintea summitului. Biden a ridicat Quad la nivelul de lideri în 2021.

Sursa: www.stiripesurse.ro

După temperaturi de vară se instalează instabilitatea. Când vin ploile – Prognoza meteo pentru intervalul 22 – septembrie 30 septembrie

AUR îşi prezintă duminică cei peste 600 de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. Printre ei, Mohamad Murad, Tudor Ciuhodaru, Mugur Mihăescu, Mihail Neamţu/ Cum va fi stabilită ordinea pe liste – VIDEO