Qualcomm ia în vizor Intel: O tranzacție de miliarde care ar putea schimba industria cipurilor

CEO-ul Qualcomm, Cristiano Amon, este implicat personal în negocierile pentru achiziţionarea Intel, care are o istorie veche de cinci decenii, potrivit sursei care a fost informată în acest sens.

O altă persoană familiarizată cu situaţia a spus că Amon a examinat în mod activ diverse opţiuni pentru preluarea companiei.

La începutul acestei luni, Reuters a relatat că Qualcomm a explorat posibilitatea de a achiziţiona părţi din afacerea de proiectare a Intel şi că unitatea sa de proiectare pentru PC-uri prezintă un interes deosebit.

Directorii Qualcomm examinau întregul portofoliu de afaceri al Intel.

Conversaţiile cu Intel sunt într-un stadiu incipient. Compania din San Diego nu a făcut o ofertă oficială pentru Intel, potrivit unei terţe persoane familiarizate cu problema. Sursele au cerut anonimatul deoarece discuţiile sunt confidenţiale, conform News.ro.

Intel a refuzat să comenteze. Qualcomm nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

Acţiunile Intel au închis vineri în urcare cu 3,3%, în timp ce titlurile Qualcomm au scăzut cu 2,9%.

Abordarea Qualcomm vine într-un moment de slăbiciune pentru Intel, care a fost cândva cel mai valoros producător de cipuri din lume, dar ale cărui acţiuni au pierdut aproape 60% din valoare de la începutul anului.

O înţelegere, dacă ar avea loc, ar atrage probabil atenţia autorităţilor de reglementare antitrust din Statele Unite, China şi Europa.

Qualcomm ar putea fi obligată să cedeze părţi din Intel pentru a obţine aprobările de reglementare.

O ofertă ar marca cea mai mare încercare de preluare din industria tehnologiei de când Broadcom a încercat să cumpere Qualcomm pentru 142 de miliarde de dolari în 2018, înainte ca preşedintele Donald Trump să anuleze tranzacţia, invocând riscuri de securitate naţională.

Reuters nu a putut determina modul în care Qualcomm, care are o valoare de piaţă de 188 de miliarde de dolari, ar finanţa o ofertă pentru Intel, care este evaluată la 122 de miliarde de dolari, inclusiv datoria.

Qualcomm are aproximativ 13 miliarde de dolari în numerar, conform documentelor recente ale companiei. De asemenea, nu este clar cum s-ar ocupa Qualcomm de preluarea afacerii de producţie pe bază de contract a Intel.

Pentru a construi cipuri cu un nivel atomic de precizie, Intel a investit sute de miliarde de dolari de-a lungul deceniilor în procesul său de fabricaţie şi a adunat zeci de mii de ingineri pentru a face acest lucru.

Qualcomm nu a operat niciodată o fabrică de cipuri sau o fabrică, iar în prezent contractează companii precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co şi utilizează design şi alte tehnologii furnizate de Arm Holdings.

 

Odată o forţă dominantă în fabricarea de cipuri, Intel şi-a cedat avantajul de producţie rivalului taiwanez TSMC şi nu a reuşit să producă un cip dorit pe scară largă pentru boom-ul de AI generativă valorificat de Nvidia şi AMD.

Intel a încercat să-şi schimbe afacerea concentrându-se pe procesoarele AI şi creând o afacere de producţie de cipuri, cunoscută sub numele de turnătorie.

Ca parte a unei notificări a CEO-ului Pat Gelsinger, Intel a lansat o serie de anunţuri care au rezultat în urma unei reuniuni a consiliului de administraţie de săptămâna trecută.

Gelsinger şi alţi directori au prezentat un plan de a reduce afacerile şi de a restructura compania, a relatat anterior Reuters.

Compania intenţionează să întrerupă construcţia fabricilor din Polonia şi Germania şi să îşi reducă participaţiile imobiliare.

Intel a mai spus că a ajuns la o înţelegere pentru a realiza un cip de reţea personalizat pentru AWS, a Amazon.com.

Wall Street Journal a relatat vineri despre discuţiile între Qualcomm şi Intel.

Sursa: www.stiripesurse.ro

UPDATE – Alba – Patru persoane rănite în urma unui accident în care au fost implicate patru motociclete, produs pe Transapuseana. Traficul este blocat

VIDEO Kenyenii au dominat la Braşov Running Festival