Alertă radioactivă la granița României – O cantitate importantă de material radioactiv, folosit la construirea ‘bombelor murdare’, a fost consfiscată

Două persoane rămân în arest după operațiunea Ministerului de Interne și a Serviciului Securității Statului împotriva unui grup care urmărea vânzarea cantităților de americiu, un metal radioactiv foarte periculos. Patru persoane au fost reținute inițial la Plovdiv, iar autoritățile au găsit 80 de plăci de americiu.

Ministrul de Interne Atanas Ilkov a anunțat că nu au fost descoperite cantități noi ale elementului radioactiv, iar operațiunea a împiedicat o înțelegere cu cantitățile găsite:

„În momentul în care am primit informații că dețin și depozitează o substanță atât de periculoasă, ei erau continuu sub controlul nostru, așa că nu am putut permite din cantitatea pe care o reținem ca o parte din ea să fie exportată și realizată în altă direcție. .

Ministrul a refuzat să comenteze dacă deținuții au fost prinși în momentul tranzacției:

„Nu mi-aș permite să comentez astfel de fapte și împrejurări, pentru că nu avem permisiunea procurorului de supraveghere și nu ar trebui să ne punem în pericol acțiunile ulterioare”.

Atanas Ilkov a anunțat că există deja primele semnale de cumpărare de voturi, dar sunt „nesemnificative”. Cu toate acestea, Ministerul de Interne va fi intransigen fata de aceste practici, a asigurat ministrul.

Americiul este un element chimic sintetic din sistemul periodic al elementelor cu simbolul Am și numărul atomic 95. Este un metal radioactiv din seria actinidelor. El a fost cel de-al patrulea element transuranian descoperit, fiind obținut prin bombardarea plutoniului cu neutroni și numit după continentul America, prin analogie cu europiul (acestea două fiind și singurele denumite după continente

Sursa: www.stiripesurse.ro

Auto – F1: Lando Norris a câştigat Marele Premiu de la Singapore

Beatriz Haddad Maia a câştigat turneul de la Seul