Incidente deasupra Mării Baltice – Șase avioane rusești, interceptate de aviația NATO

Transponderele sunt un dispozitiv electronic care ajută la menținerea traficului aerian în siguranță în spațiul aerian internațional. Avioanele rusești intră în mod regulat în spațiul aerian de deasupra Țării Baltice cu transponderele oprite, care ar putea testa răspunsul statelor NATO.

Avioanele rusești au fost identificate deasupra Mării Baltice în 20 și 21 septembrie și escortate de avioanele NATO Eurofighter, ca parte a misiunii NATO de poliție aeriană din Baltic, a declarat Forțele Aeriene letone.

Potrivit Forțelor Aeriene Germane, în după-amiaza zilei de 21 septembrie au fost identificate un grup de cinci avioane, format dintr-un Sukhoi Su-35 și patru Sukhoi Su-30MKI.

În august, Forțele Aeriene Germane au raportat că piloții ruși care au fost detectați îndreptându-se către spațiul aerian leton „s-au comportat necooperant, dar nu agresiv” atunci când au fost interceptați de misiunea NATO de poliție aeriană baltică.

„Transponderele au fost oprite, iar piloții nu au răspuns la solicitările radio”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Germane.

La începutul lunii septembrie, o dronă rusească de tip Shahed echipată cu un exploziv s-a prăbușit în Letonia, primul caz confirmat de prăbușire a unei drone rusești pe pământul leton.

Generalul locotenent Leonids Kalnins, comandantul șef al Forțelor Armate letone, a declarat pe 9 septembrie că drona se îndrepta către o țintă din Ucraina înainte de a intra în Letonia prin Belarus.

Drona s-a prăbușit în cele din urmă în parohia Gaigalava din districtul Rezekne, la 85 de kilometri (52 de mile) nord-vest de granița cu Belarus, a spus Kalnins.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ivo Kovacs cu lucrarea ”Luminbird”, marele câştigător al ediţiei 2024 al iMapp Bucharest – Winners League

Augustin Zegrean: Preşedintele, chiar dacă este în ultimele trei luni de mandat, nu poate să ocupe altă funcţie decât cea de preşedinte / Doar prin demisie poate candida pe listele unui partid, la parlamentare