Benjamin Netanyahu e mândru tare: ‘Israelul a aplicat Hezbollah lovituri pe care nu şi le-ar fi imaginat vreodată’

„În ultimele zile, noi am aplicat Hezbollah o serie de lovituri pe care nu şi le-ar fi imaginat vreodată. Dacă Hezbollah nu a înţeles mesajul, vă promit că-l va înţelege”, a adăugat Netanyahu într-un comunicat difuzat de biroul său.

„Suntem hotărâţi să ne asigurăm că locuitorii din nord vor putea să revină în deplină siguranţă la casele lor. Nicio ţară nu poate tolera să se tragă în locuitorii săi, în oraşele sale şi nici noi, statul Israel, nu vom tolera aceasta”,a afirmat premierul israelian.

Gruparea şiită proiraniană Hezbollah susţine că lansează rachete asupra Israelului în sprijinul aliatului său din Fâşia Gaza, gruparea islamistă palestiniană Hamas, aflată în război cu Israelul din 7 octombrie.

Schimburile de tiruri între Hezbollahul libanez şi armata israeliană timp de mai multe luni de zile a provocat strămutarea a zeci de mii de persoane de fiecare parte a frontierei israeliano-libaneze.

Ostilităţile s-au intensificat după valul de explozii spectaculoase a dispozitivelor de comunicare aparţinând membrilor Hezbollah în atacuri succesive marţi şi miercuri, atribuite Israelului, soldate cu cel puţin 39 de morţi şi 2.931 de răniţi în bastioanele grupării islamiste din Liban, potrivit autorităţilor libaneze.

Un atac israelian a vizat vineri un imobil de la periferică sudică a Beirutului, Israelul dând o nouă lovitură Hezbollah prin decapitarea practic a forţei de elită a grupării, unitatea Radwan, ai cărei 16 membri au fost ucişi.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat duminică că armata va continua să-şi urmărească obiectivele de război, care de acum includ oficial revenirea locuitorilor din nord la casele lor.

Înainte de lărgirea obiectivelor de război în Fâşia Gaza, acestea se concentrau pe distrugerea grupării Hamas şi recuperarea ostaticilor răpiţi în timpul atacului fără precedent din 7 octombrie în sudul Israelului, care a şi dus la declanşarea actualului conflict în Gaza.

Într-un comunicat publicat de biroul său, Gallant adaugă că „Hezbollah a început să resimtă impactul” mijloacelor militare ale Israeului, iar membrii săi „simt că sunt urmăriţi”.

Operaţiunile militare „vor continua până în punctul când vom putea asigura revenirea în deplină siguranţă a locuitorilor din nordul Israelului la casele lor”, a adăugat el. „Acesta este obiectivul nostru, aceasta este misiunea noastră şi vom folosi mijloacele necesare pentru a realiza aceasta”, a mai spus Gallant.

Ultima oră: Plan roșu de intervenție activat – Accident între un autocar și un autoturism

Australianca Grace Brown a câștigat aurul în proba feminină de contratimp din cadrul Campionatelor Mondiale de ciclism pe şosea