Moldova a refuzat România în anii 90 și a ratat șansa de a deveni 100% independentă energetic. Oare o va mai face pe viitor

Astfel, Republica Moldova a rata o șansă enormă de a-și asigura tot consumul intern din anii 90. Andrei Sangheli, om la Moscovei, nu a făcut altceva decât să îndeplinească ordinele venite de la Kremlin. Consecințele au fost dezastruoase peste Prut, rușii blocând orice aspirație europeană a Chișinăului. Ba mai mult, în 1998, rușii au decis să oprească livrările de curent de la Cuciurgan și astfel Republica Moldova, în plină iarnă, a rămas cu doar 30% din necesarul de curent.

Atunci tot România a salvat de la o tragedie Chișinăul. Bucureștiul a luat de la gura românilor și a dat Republicii Moldova curent pe care nici până în zilele noastre nu a fost plătit de Chișinău.

România și-a continuat investițiile în energie nucleară și în 2006 a dat în exploatare și al doilea reactor nuclear de la Cernavodă. Bucureștiul a insistat și a trimis o nouă ofertă Chișinăului pentru a participa la proiect. Atunci cel care a refuzat a fost comunistul Voronin care se închina la Moscova și ca în anii 90, Moldova rata o nouă șansă să devină independentă energetic.

Rușii nu au lăsat Moldova să respire nici după aceste două oportunități. România a venit cu o nouă ofertă, de a construi o linie de înaltă tensiune peste Prut și astfel Chișinăul se conecta cu Uniunea Europeană, proiectul fiind finanțat 100% din fonduri externe. Normal că oamenii Moscoveni s-au opus, prin guvernele lui Filat și Plahotniuc.

Românii nu s-au lăsat, și-au dorit mai mult decât cei de la Chișinău să facă aceste lucruri bune pentru cetățenii moldoveni și în 2021 s-a demarat proiectul de interconectare cu România, implicit cu Uniunea Europeană, așa cum s-a întâmplat, de altfel, cu gazoductul Iași-Chișinău, dat în exploatare abia după ce Moldova a scăpat de guvernele oligarhice.

Sabotajul rus la acest capitol nu s-a nici oprit nici măcar în anii 2010, când România a venit cu o nouă ofertă, de a construi o linie de înaltă tensiune peste Prut, ce ne-ar fi racordat la piața europeană. Proiect finanțat 100% din fonduri externe. Și acest proiect a fost sabotat de guvernele lui Filat și Plahotniuc, demarând abia în 2021 și urmând a fi finalizat anul viitor. Așa cum s-a întâmplat, de altfel, cu gazoductul Iași-Chișinău, dat în exploatare abia după ce Moldova a scăpat de guvernele oligarhice.

România urmează, în 2030, să mai dea în exploatare două reactoare la Cernavodă. Și de data aceasta moldovenii sunt invitați să coparticipăm la acest proiect. Vom vedea ce se va întâmpla.

‘Mori de foame în România’. Ce este obligat să facă Marcel Ciolacu. Cerere disperată pentru premier

AC Milan a învins-o pe Inter Milano (2-1) în ‘Derby della Madonnina’