Ciolacu: Rectificarea bugetară – pozitivă; alocăm resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investiţii

Guvernul va aproba, în şedinţa de luni, o rectificare pozitivă, alocând resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investiţii ale statului, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„Aprobăm, astăzi, o rectificare bugetară pozitivă, fiindcă alocăm resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investiţii ale statului. Există un plus de venituri bugetare după primele opt luni, venituri pe care le folosim ca să dezvoltăm România! 84% din deficit merge în zona de investiţii. Suntem primul stat european ca raport între deficit şi volumul de investiţii. Evident că la acest nivel record de investiţii, creşte şi deficitul bugetar la 6,9% din Produsul Intern Brut. Este însă un deficit sustenabil, ţinând cont că 8,5 lei din 10 cheltuiţi merg în autostrăzi, spitale, şcoli şi reţele de gaze, apă şi alte obiective de interes local”, a afirmat Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern.

 

El a subliniat că prin această rectificare, Guvernul aplică modelul statelor europene puternice. Germania, Italia, Franţa sau Spania.

„Practic, ce facem la această rectificare este să aplicăm modelul statelor europene puternice. Germania, Italia, Franţa sau Spania aşa au procedat, aşa s-au dezvoltat şi sunt motoarele economice ale Europei! La fel procedăm acum şi noi, fiindcă România a ajuns la maturitatea politică să îşi asume asemenea decizii. Nu îmi este deloc teamă de asta, fiindcă a fi sustenabil asta înseamnă: nu alocăm banii numai pe consum, ci venim cu un plan serios pe investiţii”, a mai declarat Ciolacu.

Premierul a punctat că aceşti bani se întorc în economie şi se multiplică: la un euro investit, se întorc la stat şase sau opt euro.

„De exemplu, domnul ministru Sorin Grindeanu primeşte banii şi face plăţi către companii, firmele termină autostrăzi pe care românii le aşteaptă de 30 de ani. Iar aceste firme plătesc mii de salariaţi şi dau comenzi la alte sute de furnizori cu zeci de mii de angajaţi. Asta înseamnă că, în câteva luni, din taxe, impozite şi din tot acest rulaj, banii se întorc cu surplus la bugetul de stat „, a explicat Ciolacu.

Şeful Executivului a arătat că este nevoie de măsuri în aceeaşi linie, trasmiţând că nu este timp de „filozofi” care ca premieri „ştiau doar să consume, nu să construiască”.

„De aceea, trebuie să mergem cu mult curaj înainte. N-avem timp de filozofi care, ca premieri, au avut deficit de 9,2%, iar investiţiile erau la doar 1,7% din PIB. Ştiau doar să consume, nu să construiască! Acum, marja de consum este foarte limitată şi este vital să o menţinem aşa”, a spus Ciolacu. AGERPRES/(A – autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

Sorana Cîrstea, jucătoarea română cel mai bine clasată. Urcare de opt locuri pentru Gabriela Ruse

Vaslui: Primul aparat RMN şi un Computer Tomograf, achiziţionate pentru Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Bârlad