Situație complicată în Austria, înaintea unor alegeri cu impact major și în România

România a aderat parțial la spațiul Schengen aerian și maritim, dar Austria este cea care blochează aderarea completă a țării noastre.

Pe lângă problemele internaționale, noul Guvern din Austria va avea mari probleme și în plan intern.

Guvernul care va prelua puterea în Austria după alegerile generale de duminică va trebui să facă față unei presiuni tot mai mari pentru a reduce dependența de gazul rusesc, în timp ce economia se află într-o perioadă de stagnare, chiar declin, scrie Reuters.

Nicio formațiune politică nu este așteptată să obțină o majoritate clară, dar sondajele de opinie arată că Partidul Libertății (FPO), de extremă dreaptă și pro Rusia, conduce cu un avantaj mic.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană a încercat să înlocuiască importurile de gaz rusesc.

În cazul Austriei, una dintre cele mai dependente țări din UE de gazul rusesc, procesul este complicat de costurile ridicate și de impactul economic al inflației. În iulie, 83% din gazul importat de Austria provenea încă din Rusia, în comparație cu doar 15% la nivelul întregii Uniuni Europene.

Partidul Verzilor, partener de guvernare, și ministerul Energiei au cerut renunțarea la gazul rusesc, însă riscul unei crize energetice există încă.

FPO, în schimb, susține menținerea gazului rusesc în Austria.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Fechet a survolat zonele în care riscul de inundații e mai mare. Prima oprire, la Porțile de Fier

Ecuadorianul Carapaz s-a retras de la Mondialele de şosea