Marcel Boloș anunță prioritatea zero la rectificare: Bani pentru creșterile salariale ale bugetarilor

Ministrul a spus că, după rectificare, veniturile bugetului general consolidat în anul 2024 ajung la 620,2 miliarde lei, în timp ce cheltuielile sunt de 743 miliarde lei.

„Rectificarea buigetară pe partea de venituri a avut în vedere două influențe importante, prima determinată de mai buna colectare a veniturilor la bugetul de stat cu suma de 10,4 miliarde lei, și cea de-a doua, care rezultă din aprobarea Ordonanței 107, privind amnistia fiscală, unde influențele sunt în valoare de 7,9 miliarde lei”, a spus Marcel Boloș.

El a spus că aceste componente de venit împreună cu revizuirea țintei de deficit bugetar de la 5 la 6,94% au permis alocări de fonduri necesare pentru acoperirea majorărilor salariale care au avut loc în sectorul public.

„Toate aceste influențe determinate de majorările salariale sunt cuantificate la 10,4 miliarde de lei. Acesta a fost o primă prioritate pentru acoperirea fondurilor necesare pentru creșterile salariale aprobate de Guvern în primăvara acestui an ca urmare a revendicărilor care au avut loc în sectorul public”, a explicat ministrul Finațelor.

Conform acestuia, a doua prioritate în ceea ce privește rectificarea a fost asigurarea fondurilor pentru domeniul sănătate, în special pentru CNAS, pentru funcționarea spitalelor, majorările salariale din domeniu, dar și pentru funcționarea cabinetelor individuale.

„Suma necasară suplimentar a fost de 11,3 miliarde lei, care a fost aprobată în cursul ședinței de Guvern de astăzi”, a spus Boloș.

Alte priorități ale Guvernului au fost asigurarea fondurilor necesare continuării investițiilor din fonduri europene, dar și susținerea administrației publice locale.

Impozitul progresiv iese din calcul. Explicația lui Marcel Boloș: ‘Se potriveşte doar în perioadele în care statele sunt dezvoltate/ Continuăm cu cota unică’

Ponta îl ironizează pe Iohannis: Agamiță Dandanache își găsește greu colegiu