Codîrlaşu (CFA România): O mare problemă a Uniunii Europene este reglementarea extrem de stufoasă

O mare problemă a Uniunii Europene este reglementarea extrem de stufoasă, în condiţiile în care pentru orice lucru sunt sute de pagini de legi, a afirmat marţi Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, într-o conferinţă de specialitate.

„Uniunea Europeană are o mare problemă de competitivitate şi vedem că, după criza din 2008-2009, Uniunea Europeană şi Statele Unite au pornit cam de la acelaşi nivel. Vedem acum, Statele Unite sunt cam cu 40% ca şi PIB peste Uniunea Europeană. Cred că un mare factor care a determinat lucrul acesta e suprareglementarea din Uniunea Europeană”, a precizat Codîrlaşu.

El a făcut referire la domeniul AI, menţionând că „Uniunea Europeană s-a întrecut pe ea însăşi”, în condiţiile în care „a reglementat ceva ce n-are”.

„Companiile de AI sunt în Statele Unite, nu sunt în Uniunea Europeană, şi vedem, când şi România a avut o companie care lucra în acest sector, era lider global la momentul respectiv, unde s-a listat? Pe Nasdaq. Unde s-a înregistrat? În Statele Unite. Atrag Statele Unite tocmai printr-un mediu mult mai prietenos pentru investiţii şi inovare companiile de tehnologie din întreaga lume. Şi cele din Europa tot acolo se duc să fie listate. Cred că o mare problemă a Uniunii Europene este reglementarea extrem, extrem de stufoasă, adică pentru orice lucru sunt sute de pagini de legi”, a adăugat Codîrlaşu.

Potrivit acestuia, costul de intrare pe piaţă creşte puternic datorită suprareglementării, a întregului şir de legi care trebuie respectate şi pentru că trebuie investit atât în echipamente, cât şi în oameni.

„Din această cauză, în Europa apar puţine companii. În industria financiară n-a mai apărut nicio bancă, dimpotrivă, ele fuzionează. Să luăm industria de tehnologie, cum apare un unicorn, se duce în Statele Unite să fie listat şi să facă acolo afaceri. Aici cred că este o problemă şi trebuie cumva Uniunea Europeană să ia măsuri”, a mai spus vicepreşedintele CFA România.

Totodată, el a explicat că economia românească pierde din competitivitate.

„Să mă întorc la economia românească. Pierdem competitivitate, că vedem impulsul fiscal pe care l-am dat în economie şi rezultatul, undeva la 0,7% creştere de PIB în prima jumătate a anului, poate 1% scoatem în acest an, deşi datele cu frecvenţă lunară arată în continuare o încetinire. E adevărat, lucrul ăsta vine peste o încetinire a Uniunii Europene, chiar o stagnare. Vedem Germania a avut trei trimestre consecutive de scădere economică, în al patrulea, ultimul, a ieşit pe zero. Dar e clar, Uniunea Europeană încetineşte, ne afectează lucrul acesta şi pe noi şi să avem noroc să nu intre America în recesiune, că va afecta întreaga piaţă globală. Asta e problema noastră, având acest deficit ridicat, când pieţele funcţionează normal, cum funcţionează, cum va fi ok de finanţat, de dus mai departe. Riscul e dacă apare un eveniment care să ducă la o versiune puternică de risc pe pieţele globale. Ăsta de fapt e riscul pe care ni-l asumăm ca economie”, a adăugat Codîrlaşu.

Programul guvernamental de investiţii, obiectivele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru 2024-2025 şi fondurile europene din cadrul multianual pentru România sunt doar câteva dintre subiectele de discuţie propuse în cadrul conferinţei „RoInvest – Ediţia a V-a”, organizată marţi, la Bucureşti. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Campionatul Felin Est European – în weekend, la Romexpo; diverse rase, pisici-vedetă, zonă de adopţii

Cadavrul unei femei sud-coreene dată dispărută de 16 ani, găsit acasă la fostul ei prieten de către un instalator care căuta o scurgere