Zelenski spune că operațiunea Kursk a băgat spaima în Putin: Este adevărat. Îi este foarte frică/ Suntem mai aproape de sfârșitul războiului

Vorbind pentru ABC News, Zelensky a spus că operațiunea a scos la iveală slăbiciuni grave ale conducerii Kremlinului și incapacitatea acestuia de a-și proteja oamenii.

„Este adevărat. Îi este foarte frică”, a spus el, adăugând: „De ce? Pentru că oamenii lui au văzut că nu-și poate apăra… tot teritoriul”.

Ucraina și-a lansat incursiunea transfrontalieră în regiunea Kursk a Rusiei la începutul lunii august, susținând că a confiscat aproximativ 100 de așezări și peste 1.300 de kilometri pătrați (500 de mile pătrate).

Rusia părea să fi fost luată prin surprindere de atac, care a permis forțelor ucrainene să treacă rapid peste graniță și să pătrundă adânc pe teritoriul rus.

Potrivit documentelor confiscate, comandanții ruși avertiseră că o posibilă descoperire transfrontalieră ar putea avea loc încă din ianuarie 2024, dar au fost luate puține măsuri.

Interviul Good Morning America cu Zelensky și Prima Doamnă Olena Zelenska vine în timp ce liderii mondiali se întrunesc la New York pentru cea de-a 79-a Adunare Generală a ONU.

Zelensky, care a sosit în SUA pe 22 septembrie, folosește ocazia pentru a-și susține „planul de victorie” și cel de-al doilea summit global de pace al Ucrainei.

Se așteaptă să-i prezinte planul de victorie lui Biden la Casa Albă pe 26 septembrie. De asemenea, intenționează să-l discute cu candidații la președinție Donald Trump și Kamala Harris.

În interviu, Zelensky a spus că planul urmărește să realizeze „întărirea Ucrainei”.

„De aceea le cerem prietenilor, aliaţilor noştri să ne întărească. Este foarte important”, a spus el, adăugând: „Cred că suntem mai aproape de pace decât credem.

„Suntem mai aproape de sfârșitul războiului. Trebuie doar să fim foarte puternici, foarte puternici”.

Pe 23 septembrie, Zelensky sa întâlnit cu o delegație bipartizană a Congresului SUA pe 23 septembrie, inclusiv cu senatorii Ben Cardin, Dan Sullivan, Chris Murphy și congresmanul Gregory Meeks, pentru a-și exprima recunoștința pentru sprijinul critic acordat Ucrainei.

El le-a informat despre situația actuală de securitate a Ucrainei și despre provocările anticipate anul viitor.

Zelensky a spus că „acțiunea decisivă acum poate accelera încheierea justă a războiului”, adăugând că planul de victorie al Ucrainei are ca scop aducerea păcii”.

Conducerea americană joacă un rol crucial în apărarea libertății la nivel mondial”, a scris Zelensky pe X, mulțumind Congresului pentru angajamentul său neclintit.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Incendiu la atelierul Liceului Preda Buzescu”din localitatea Berbeşti – Arde acoperişul – Nu se impune evacuarea unităţii şcolare

Erdogan cere SUA să elimine sancţiunile care împiedică achiziţiile de armament ale Turciei