Mureş: Proiectul de creştere a siguranţei pacienţilor în structurile spitaliceşti publice de la SCJ a ajuns la etapa a doua

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, Kovacs Mihaly Levente, a anunţat, marţi, că etapa a doua a proiectului „Creşterea siguranţei pacienţilor în structuri spitaliceşti publice care utilizează fluide medicale”, în valoare de peste 21,5 milioane de lei, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, va fi implementat până la sfârşitul acestui an, fiind realizat în proporţie de 88%.

„Proiectul derulat de către Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a ajuns la etapa a doua (…). Consiliul Judeţean a considerat proiectul foarte important deoarece scopul acestui proiect european este dotarea spitalelor publice cu echipamente care permit tratamente mai eficiente cu fluide medicale, de exemplu asigurarea condiţiilor necesare pentru oxigeno-terapie în saloanele de spital. Prima etapă a acestei investiţii s-a derulat în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare, POIM 2014-2020, iar pentru lucrările din etapa a doua am obţinut finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională, din cadrul Programului de Sănătate 2021-2027. Am semnat noul contract de finanţare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în mijlocul lunii august a acestui an, iar termenul de finalizare a proiectului este finele acestui an, adică 31.12.2024. Lucrările care sunt în derulare sunt realizate în proporţie de 88%”, a declarat Kovacs Mihaly Levente, într-o conferinţă de presă.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Mureş, proiectul are o valoare totală de 21.599.187,00 lei, din care 9.660.744,12 reprezintă finanţare nerambursabilă prin Programul Sănătate 2021 – 2027, implementat la nivel naţional de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, iar suma de circa 12 milioane de lei, însemnând 55% din valoarea totală a investiţiei, este suportată de Consiliul Judeţean.

Managerul SCJ Mureş, dr. Ovidiu Gîrbovan, a arătat că acest proiect era necesar, mai ales că în pandemie s-au văzut clar deficienţele sistemului medical şi riscul pe care îl prezentau instalaţiile de utilizare a fluidelor medicale.

„De câţiva ani avem în preocuparea directă, a noastră şi a Consiliului Judeţean Mureş, pe partea de dezvoltare a acestui spital şi menţinerea lui, având în vedere că suntem un centru medical puternic în Târgu Mureş, menţinerea lui la standardele normale care trebuie să fie pentru un Spital Clinic Universitar (…) Am început cu Clinica de Oncologie, au urmat proiectele din timpul pandemiei COVID-19, acum avem o serie întreagă de alte proiecte care sunt în derulare, dar cel mai avansat este acest proiect de creştere a capacităţii Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi a siguranţei pacienţilor. Este un proiect absolut necesar, pentru că în pandemie s-au văzut deficienţele care erau în toate spitalele din ţară, acele explozii şi accidente care au avut loc în timpul utilizării fluidelor medicale. Spitalul nostru a funcţionat în pandemie, într-adevăr cu emoţii, dar am fost feriţi de aceste accidente, nu din cauza echipamentelor, ci prin profesionalismul tuturor care lucrează în acest spital”, a subliniat dr. Ovidiu Gîrbovan.

Managerul SCJ Mureş a precizat că prin acest proiect vor creşte siguranţa pacientului şi gradul de satisfacţie şi de confort atât al pacienţilor, cât şi al personalului medical.

„Proiectul a avut două etape, prima etapă, în valoare de peste 7 milioane de lei, s-a încheiat, iar acum se derulează a doua etapă, în valoare de 21 de milioane. Achiziţiile sunt făcute în proporţie de 100%, realizarea lui în totalitate este peste 88%, finalizarea acestui proiect va fi la sfârşitul acestui an. Sigur că n-a fost o muncă uşoară şi vreau să mulţumesc tuturor care s-au implicat, atât în sprijinirea acestui proiect, cât şi în realizarea şi implementarea lui, pentru că, aşa cum se ştie, o clinică în într-o clădire veche, unde funcţionează şapte secţii, cele mai importante, poate din cadrul spitalului, a trebuit să facem aceste lucrări, modificări şi să nu închidem spitalul. A fost un efort major pentru toată lumea şi o provocare într-adevăr, care în final va duce totuşi la un rezultat pozitiv”, a spus dr. Gîrbovan.

Investiţiile se derulează în clădirea C12 a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, situată în Târgu Mureş, str. Gheorghe Marinescu, nr.1, în care funcţionează Secţia ATI, Secţia Urologie, Secţia Chirurgie, Secţia Cardiologie, Secţia Medicină Internă, Secţia Gastroenterologie, Compartiment Nefrologie, laborator analize medicale şi cabinete de consultaţii pentru specialităţile enumerate.

Proiectul prevede realizarea de instalaţii fluide medicale compuse din staţii de producere şi distribuţie fluide medicale (Oxigen medical, Aer Comprimat Medical, Vacuum Medical, Dioxid de Carbon şi Protoxid de Azot), unităţi terminale la capul pacientului pentru distribuţia fluidelor medicale, a circuitelor electrice şi iluminat, prevăzute cu accesorii şi sisteme de distribuţie fluide medicale.

În plus, prevede elemente de sectorizare şi alarmare fluide medicale, adică robineţi compatibili cu oxigenul, panouri de vizualizare şi alarmare pe fiecare secţie, panouri de alarmare în sălile de operaţii, sistem de management al oxigenului.

Prin acest proiect au mai fost realizate instalaţii electrice de alimentare şi distribuţie cu energie electrică, instalaţii electrice de forţă aferente echipamentelor pentru distribuţia fluidelor medicale nou prevăzute şi a echipamentelor pentru răcirea şi tratarea aerului şi alte instalaţii.

Au fost instalate, de asemenea, sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii şi detectare, semnalizare şi alarmare concentraţie oxigen. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Cercetătorii au identificat un receptor al melatoninei esențial pentru somnul REM

MApN: Fragmente de dronă de origine rusă – găsite în apropierea localităţii tulcene Plauru