Ambasadorul ucrainean la București dezvăluie secretele operațiunii Kursk: Rușii pregăteau ceva major pe direcția Kiev

Iar unul din subiecte a fost, desigur, operațiunea Kursk, Amintim că pe 6 august 2024, într-o operațiune fără precedent, Armata Ucrainei a intrat în Rusia unde în urma unor mai multe bătălii a reușit să ocupe peste 100 de localități și orașe. Mii soldați ruși au căzut în prizonierat.

În ciuda unei contraofensive declanșată recent de ruși, ucrainenii sunt în continuare pe teritoriul Federației.

Ambasadorul Ihor Prokopchuk a subliniat că Ucraina nu are revendicări teritoriale asupra regiunilor din Rusia și a arătat că de fapt Kursk a fost o operațiune defensivă. Decizia de a intra în Kurks, după o planificare și executare ca la carte, a fost luată după ce ucrainenii au obținut informații despre o iminentă invazie rusă în oblasturile Sumî și Cernihiv. De menționat că acestea, cu precădere Sumî, sunt cruciale și sunt aflate pe direcția Kiev.

„Da-ți-mi voie să subliniez în ceea ce privește operațiunea Kursk că e vorba de o operațiune defensivă a Armatei Ucrainei. Aveam informații că după ofensiva majoră a forțelor ruse din Harkov se pregăteau atacuri simultane pe linia de graniță și în regiunea Sumî. Așadar, ofensiva forțelor de apărare ale Ucrainei a prevenit o invazie rusă în două oblasturi ucrainene, Sumî și Cernihiv.

Ucraina nu are revendicări teritoriale în Rusia. Ofensiva în Kursk a avut loc doar pentru a preveni o nouă incursiune rusă, dar de asemenea un rezultat foarte important al acestei operații este că forțele ucrainene au demonstrat capabilitatea de a dezvolta operațiuni de apărare atât de complexe, în ceea ce privește planificarea și execuția”, a punctat ambasadorul Ucrainei în România.

El a subliniat că Ucraina a demonstrat că are posibilitatea să obțină rezultate spectaculoase și a făcut din nou apel ca Occidentul să nu ezite sprijinirea Ucrainei care ar putea obține victoria în cazul unor decizii curajoase din partea Vestului.

„Operațiunea a început pe 6 august. Suntem la finalul lunii septembrie iar forțele de apărare ale Ucrainei continuă să execute obiective în regiunea rusă Kursk, în conformitate cu planurile dezvoltate de comandanții militari. Aceasta e o operațiune care arată capabilitățile forțelor noastre armate și posibilitatea de a ne atinge obiectivele militare. Ucraina, cu sprijinul partenerilor, poate obține victoria”, a conchis șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România.

La mijlocul lunii august Vladimir Putin a stabilit data de 1 octombrie, ca termen ​​până la care armata rusă trebuie să-i împingă pe ucraineni din regiunea Kursk a Rusiei.

Până pe 1 octombrie mai e aproape o săptămână iar șansele ca ordinul lui Putin să fie implementat sunt aproape nule.

Între timp, pe frontul din estul Ucrainei, rușii continuă să avanseze lent, dar constant. Ucraina evacuează deja orașul Pokrovsk de aproximativ 60.000 de oameni.

Kievul spera că incursiunea va obliga Moscova să mute efective de pe frontul din estul Ucrainei, permiţând astfel forţelor ucrainene să oprească ofensiva rusă pe frontul respectiv.

Între timp la Kursk ruşii ”au încercat” să atace pe flancuri încă de săptămâna trecută, dar au fost opriţi, situaţia s-a stabilizat şi astăzi totul este sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului regional ucrainean Oleksii Dmitraşkivski, în urmă cu o săptămână.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Siegfried Mureşan: Vom avea o dezbatere şi o rezoluţie despre Republica Moldova în prima sesiune plenară a Parlamentului European din luna octombrie

Harghita: Explozie urmată de incendiu, la o casă din Gheorgheni; doi adolescenţi s-au autoevacuat pe acoperiş