Rușii se extind prin proxy în România – Gigant petrolier din Serbia, controlat de Gazprom, nouă licență pentru furnizarea de energie

Prima licență de furnizare a fost emisă cu valabilitate de 5 ani, iar în 2019 aceasta a fost prelungită pentru prima oară. Pe lângă activitatea de furnizor, NIS Petrol a devenit din 2019 și producător de energie electrică, operând o centrală pe gaze naturale cu o capacitate de 7,5 MW în localitatea Jimbolia, județul Timiș.

În paralel cu activitatea din sectorul energetic, NIS Petrol continuă și exploatarea resurselor de hidrocarburi din România. Compania sârbă deține concesiuni pe patru perimetre importante din vestul țării: Ex-7 Periam, Ex-8 Biled, Ex-3 Băile Felix (în parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum) și DEE V-20 Jimbolia (împreună cu Armax Gaz). Aceste concesiuni, acordate în 2010, reprezintă o parte esențială a strategiei NIS Petrol de a-și extinde operațiunile în România. De altfel, în zăcământul Teremia Nord, compania pregătește startul producției comerciale de țiței și gaze naturale.

Conform Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), două dintre acordurile petroliere ale NIS Petrol, respectiv cele pentru perimetrele Ex-2 Tria și Ex-12 Crai Nou, sunt momentan inactive. Acordul pentru Ex-2 Tria, unde partener este tot East West Petroleum, a expirat anul trecut, fără a fi prelungit. În urma acestui fapt, NIS Petrol a achitat către ANRM valoarea lucrărilor de explorare obligatorii, care nu au fost realizate.

Pe lângă activitățile din domeniul energiei și resurselor naturale, NIS Petrol operează și un lanț de benzinării în România sub brandul Gazprom. Cu toate acestea, performanțele financiare ale companiei în România au fost slabe. În 2023, NIS Petrol a raportat pierderi de 63 de milioane de lei și o cifră de afaceri de 283 milioane lei. De la debutul său pe piața românească în 2012, compania a înregistrat pierderi anuale cumulate de peste jumătate de miliard de lei.

În contrast, compania-mamă din Serbia, NIS, listată la Bursa din Belgrad, a încheiat anul trecut cu un profit net de aproximativ 60 de milioane de euro, la venituri totale de peste 870 de milioane de euro. Principalii acționari ai NIS sunt Gazpromneft, divizia petrolieră a Gazprom, care deține 50% din acțiuni, Gazprom, cu 6,15%, și statul sârb, care controlează aproape 30% din capitalul companiei.

Premierul Ciolacu demontează zvonurile – Dovada că nu s-a înțeles cu Iohannis și Ciucă pe 3 aprilie

Israelul nu doreşte să trimită trupe în Liban, dar va face ceea ce este necesar pentru a opri Hezbollah, afirmă ambasadorul israelian la ONU