O grădină zoologică returnează Chinei doi panda gigant: Care este motivul

Cei doi panda, botezaţi Lumi şi Pyry, au fost aduşi în Finlanda în ianuarie 2018, la câteva luni după ce preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat această ţară nordică şi a semnat un acord bilateral pentru protejarea acestor animale.

De la înfiinţarea sa în 1949, Republica Populară Chineză a trimis exemplare de panda către grădini zoologice în diferite locuri din lume în scopul consolidării legăturilor comerciale şi relaţiilor internaţionale, precum şi pentru a-şi promova imaginea pe plan internaţional.

Finlanda prevedea o şedere de 15 ani

Acordul încheiat cu Finlanda prevedea o şedere de 15 ani, dar în curând cei doi panda vor intra într-o carantină de o lună înainte de a fi expediaţi înapoi către China, potrivit Ahtari Zoo, care adăposteşte în prezent cei doi urşi panda.

Grădina zoologică, care este o companie privată, a investit peste 8 milioane de euro (8,92 milioane de dolari) în adăpostul unde trăiesc exemplarele de panda, iar costul anual pentru întreţinere este de 1,5 milioane de euro, sumă care include o taxă de conservare plătită Chinei, a spus preşedintele Ahtari, Risto Sivonen.

Grădina zoologică a sperat ca exemplarele de panda să atragă vizitatori în acest loc din centrul Finlandei, dar anul trecut instituţia a declarat că, în schimb, a acumulat datorii tot mai mari după ce turismul a fost afectat de pandemie şi că negociază o returnare.

Inflația a crescut

Inflaţia crescută a cauzat de asemenea creşterea costurilor, a mai precizat grădina zoologică, iar Guvernul finlandez a respins în 2023 cererile pentru finanţarea ei de către stat.

Per ansamblu, negocierile pentru restituirea animalelor au durat trei ani, a spus Risto Sivonen.

”Acum am ajuns într-un punct în care partea chineză a spus că se poate realiza”, a adăugat Risto Sivonen.

Returnarea exemplarelor de panda a fost o decizie de business luată de grădina zoologică care nu implică Guvernul finlandez şi ea nu ar trebui să afecteze relaţiile dintre cele două ţări, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Finlanda.

Ambasada chineză din Helsinki nu a răspuns unei solicitări transmise de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă.

Ce se poate întâmpla dacă îți săruți copilul pe buze? Obiceiul poate duce la probleme de sănătate

Fiul cunoscutului interlop Austrianu, reţinut într-un dosar de camătă, înşelăciune şi conducere cu permisul suspendat